Malešević: Uspješno okončati izbor rektora banjalučkog Univerziteta

Srna
Malešević: Uspješno okončati izbor rektora banjalučkog Univerziteta

Banjaluka - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević očekuje da će Senat Univerziteta u Banjaluci na predstojećoj sjednici, zakazanoj za 4. maj, izabrati rektora ovog univerziteta.

"Cijenim autonomiju Univerziteta, ali s obzirom na to da visoko obrazovanje ima ključnu ulogu i značaj za izgradnju i funkcionisanje ne samo obrazovnog sistema, već i društva u cjelini, smatram da je izuzetno važno da se ovaj posao uspješno završi i da Univerzitet u Banjaluci dobije rektora koji će dati svoj doprinos unapređenju visokog obrazovanja u Republici Srpskoj", rekao je ministar Malešević u izjavi za Srnu.


On je podsjetio da je donesena Strategija razvoja obrazovanja Republike Srpske 2016-2021. godine i da je Vlada Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o visokom obrazovanju, te da je sada neophodno raditi na stvaranju pretpostavki za održiv razvoj kvalitetnog visokog obrazovanja, koje je naučnoistraživački orijentisano i usklađeno s potrebama društvenog, ekonomskog i kulturnog razvoja Republike Srpske.

"Primjenom Bolonjske deklaracije u Republici Srpskoj izvršene su krupne i značajne reforme u skladu sa principima ove deklaracije, ali i na zakonodavnom planu. Dosta je urađeno na internacionalizaciji sistema visokog obrazovanja, otvaranja ka svijetu i usklađivanja sa savremenim tokovima evropskog prostora visokog obrazovanja, a postavili smo određene strateške ciljeve u visokom obrazovanju, u čijem sprovođenju važnu ulogu imaju rektori javnih univerziteta", naglasio je Malešević.

On je pozvao članove Senata Univerziteta u Banjaluci da kao ozbiljni i odgovorni predstavnici akademske zajednice i studenata izaberu rektora kako bi se nastavile aktivnosti na razvijanju kvalitetnog sistema visokog obrazovanja u Banjaluci i Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana