Малешевић: Министарство просвјете никоме не умањује право на језик

Срна
Малешевић: Министарство просвјете никоме не умањује право на језик

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је поводом нових захтјева за увођење такозваног босанског језика у школе у Српској, да ресорно министарство не умањује ниједном народу право на језик.

Малешевић је навео да у свим школама у Српској ученици и наставници могу да пишу, усмено се изражавају и користе било који од језика конститутивних народа.


"У Федерацији БиХ дјеца српске националности немају ту могућност, осим у Грахову, или им се у најбољем случају, на крају школске године, упише у књижице српски језик, иако га нису користили", рекао је Малешевић за "Вечерње новости".

Он је истакао да ресорно министарство поштује Устав и законе којима је уређена област образовања.

"У педагошку документацију, евиденцију и обрасце јавних исправа уписује се назив језика у складу са Уставом Српске. Уставни суд БиХ је, рјешавајући захтјев за оцјену уставности прве реченице члана седам, став један Устава Српске у дијелу који гласи - језик бошњачког народа - утврдио да је ова одредница у складу са Уставом БиХ", истакао је Малешевић.

Он је објаснио да је Влада Српске усвојила Нацрт закона о средњем образовању и васпитању чија је новина да се путем образовних програма омогући стицање више стручних квалификација различитог или истог нивоа.

Малешевић је нагласио да у наредном периоду у Српској треба израдити квалификацијски оквир који служи за повезивање квалификација стечених завршетком одређеног нивоа образовања с онима у другим земљама.

Он је навео да се извођење практичне наставе регулише уговором уколико се изводи ван школе, те да школа у складу с могућностима организује васпитно-образовни рад за ученике којима је изречена законска мјера упућивања у васпитно-поправни дом.

Малешевић је додао да је Нацртом закона о средњем образовању и васпитању предвиђено и ванредно образовање у средњим школама.

Он је додао да се примједба главног ревизора да код институција у надлежности ресорног министарства нису евидентирани расходи за лична примања у најмањем износу од око 6,4 милиона КМ, односи на дуговања према запосленима у просвјети и култури по основу превоза, јубиларних награда и других помоћи од 2011. до 2016. године.

"Провјетним радницима исплатили смо јубиларне награде за период од 2011. до 2014. године, заостале накнаде из 2014. за рођење дјетета и помоћ у случају смрти члана уже породице, а у процедури је исплата дуговања за превоз 2015. Отпремнине се редовно исплаћују", поручио је Малешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана