Male stranke lete iz biračkih odbora

Darko Momić
Male stranke lete iz biračkih odbora

Banjaluka - Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira u BiH (PIK) pozvao je političke lidere u BiH da usvoje izmjene Izbornog zakona u skladu sa preporukama Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) i Grupa država protiv korupcije (GRECO).

 

 

 

PIK je u kominikeu objavljenom poslije ovonedjeljne dvodnevne sjednice preporučio da se što prije usvoje te izmjene kako bi se osiguralo da se one mogu primijeniti na lokalne izbore 2020. godine. U izvještaju posmatračke misije ODIHR-a u vezi sa prošlogodišnjim opštim izborima u čijem posjedu je “Glas Srpske”, a na čiju primjenu poziva PIK, među prioritetnim preporukama su sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na diskriminaciona ograničenja za kandidovanje na izborima, kao i sveobuhvatna revizija izbornog zakonodavstva sa ciljem sprečavanja zloupotrebe javnih sredstava, a među konkretnim preporukama su i prijedlog da članove biračkih odbora delegiraju samo parlamentarne stranke.

Predstavnici vlasti i opozicije u RS podržavaju ovaj prijedlog, dok preporuka ODIHR-a da se preispita praksa čitanja imena birača na biračkim mjestima i zabrani političkim subjektima da vode evidenciju o tome ko je glasao, kod naših sagovornika izaziva nedoumicu.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica kaže da podržava prijedlog da samo parlamentarne stranke delegiraju članove biračkih odbora.

- Javna tajna je da male stranke trguju mjestima u biračkim odborima koja im pripadnu po postojećem Izbornom zakonu i zato podržavamo da samo parlamentarne stranke delegiraju članove biračkih odbora. Neparlamentarne ili novoosnovane stranke mogu da imaju svoje posmatrače i da preko njih učestvuju u kontroli izbornog procesa – rekao je Mazalica.

On kaže da mu nije jasno čime su motivisani u ODIHR-u, pa predlažu da se preispita praksa čitanja imena birača na biračkim mjestima.

- Ne vidim da se time na bilo koji način utiče ili vrši pritisak na bilo kojeg birača kako da glasa - kaže Mazalica.

Portparol PDP-a Anja Petrović kaže da je završni izvještaj ODIHR-a potvrdio ono što PDP mjesecima tvrdi i što je javnost mogla da vidi u toku izborne kampanje.

- Izborna kampanja je obilovala nepravilnostima. Neophodno je ispoštovati preporuke za izmjenu Izbornog zakona u smislu uvođenja skenera na glasačka mjesta, što je najmanje što se mora uraditi da bi izbori bili regularni i da bi bila ispoštovana volja građana. Istinito i nepristrasno izvještavanje medija koji se finansiraju iz džepova građana, te izmjene zakona kojima bi se umanjio broj fiktivnih političkih subjekata i onemogućila trgovinu tokom izbora, preduslov su za zakonito formiranje i funkcionisanje institucija i izlazak iz beznađa u koje smo davno upali kao društvo - kaže Petrovićeva.

Kada je riječ o prijedlogu da se ne čitaju imena birača, ona kaže da joj nije jasno zašto to predlaže ODIHR.

- Smatram da bi mnogo svrsishodnije bilo da se ponovo uvede sprej i time onemogući da neko glasa više puta - kaže Petrovićeva.

Sastanak PDP-SNSD

Prema saznanjima našeg lista, još nije preciziran tačan datum sastanka stranačkih delegacija PDP-a i SNSD-a koji bi prema nedavnim najavama predsjednika PDP-a Branislava Borenovića trebalo da bude održan do kraja ovog mjeseca.

- Bilo je govora o tome da se sastanak održi naredne sedmice, ali još ništa nije precizirano - potvrdili su za “Glas Srpske” iz ovih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana