Male boginje haraju Evropom

Glas Srpske
Male boginje haraju Evropom

Ženeva - U Evropi je zabilježen ogroman porast slučajeva malih boginja u 2017. godini, što je, kako ocjenjuje Svjetska zdravstvena organizacija, "tragedija", jer su u 2016. godini zabilježena 5.273 slučaja, što je bilo rekordno nisko.

Ove godine, međutim, broj obolelih je porastao 400 odsto, sa više od 20.000 zabilježenih slučajeva i 35 smrtnih ishoda, prenosi Bi-Bi-Si.

U 15 zemalja Evrope, uključujući i Veliku Britaniju, zabilježene su epidemije, a najviše slučajeva ima u Rumuniji, Italiji i Ukrajini, navodi Bi-Bi-Si.

Prema riječima stručnjaka, dio problema leži u tome što su ljudi počeli da izbjegavaju vakcinu.

Uprkos tome što je članak u kojem se tvrdi da MMR vakcina može dovesti do autizma objavljen prije 20 godina i od tada u više navrata demantovan, narušeno je povjerenje u efikasnost vakcine među nekim dijelovima stanovništva.

Male boginje su ekstremno zarazno oboljenje koje može imati smrtni ishod, a MMR vakcina to može da spriječi, napominju stručnjaci.

- Svaka nova osoba koja se zarazi malim boginjama u Evropi podsjeća nas da svako nevakcinisano dijete i odrasla osoba rizikuju da se zaraze i prošire oboljenje na one koji možda nisu bili u prilici da se vakcinišu - rekla je ljekar Suzana Jakab iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Ozbiljne komplikacije događaju se uglavnom djeci ispod pet godina, pa je zbog toga poželjna visoka stopa vakcinacije, odnosno ona treba da bude najmanje 95 odsto, navodi AP.

- Moje dijete je preživjelo male boginje i srećna sam zbog toga. Bio je to izuzetno naporan i težak period za nas - rekla je Suzan Mekdauel iz Velike Britanije. 

Simptomi

Male boginje počinju simptomima i znacima akutne infekcije gornjih disajnih puteva, što je po pravilu praćeno visokom temperaturom, podbulošću lica, zakrvavljenošću rožnjača, glavoboljom i malaksalošću. Karakteristični osip po pravilu izbija od dva do četiri dana kasnije i dijete obično izgleda "kao posuto crvenim tačkama".

Prije nego što se pojave prvi vidljivi simptomi, virus miruje od sedam do 12 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana