Мале богиње харају Европом

Глас Српске
Мале богиње харају Европом

Женева - У Европи је забиљежен огроман пораст случајева малих богиња у 2017. години, што је, како оцјењује Свјетска здравствена организација, "трагедија", јер су у 2016. години забиљежена 5.273 случаја, што је било рекордно ниско.

Ове године, међутим, број оболелих је порастао 400 одсто, са више од 20.000 забиљежених случајева и 35 смртних исхода, преноси Би-Би-Си.

У 15 земаља Европе, укључујући и Велику Британију, забиљежене су епидемије, а највише случајева има у Румунији, Италији и Украјини, наводи Би-Би-Си.

Према ријечима стручњака, дио проблема лежи у томе што су људи почели да избјегавају вакцину.

Упркос томе што је чланак у којем се тврди да ММР вакцина може довести до аутизма објављен прије 20 година и од тада у више наврата демантован, нарушено је повјерење у ефикасност вакцине међу неким дијеловима становништва.

Мале богиње су екстремно заразно обољење које може имати смртни исход, а ММР вакцина то може да спријечи, напомињу стручњаци.

- Свака нова особа која се зарази малим богињама у Европи подсјећа нас да свако невакцинисано дијете и одрасла особа ризикују да се заразе и прошире обољење на оне који можда нису били у прилици да се вакцинишу - рекла је љекар Сузана Јакаб из Свјетске здравствене организације.

Озбиљне компликације догађају се углавном дјеци испод пет година, па је због тога пожељна висока стопа вакцинације, односно она треба да буде најмање 95 одсто, наводи АП.

- Моје дијете је преживјело мале богиње и срећна сам због тога. Био је то изузетно напоран и тежак период за нас - рекла је Сузан Мекдауел из Велике Британије. 

Симптоми

Мале богиње почињу симптомима и знацима акутне инфекције горњих дисајних путева, што је по правилу праћено високом температуром, подбулошћу лица, закрвављеношћу рожњача, главобољом и малаксалошћу. Карактеристични осип по правилу избија од два до четири дана касније и дијете обично изгледа "као посуто црвеним тачкама".

Прије него што се појаве први видљиви симптоми, вирус мирује од седам до 12 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана