Maksimović: Najznačajniji datum u istoriji Srpske

Srna
Maksimović: Najznačajniji datum u istoriji Srpske

Beograd - Akademik i senator Republike Srpske Vojislav Maksimović izjavio je da je 24. oktobar 1991. godine, kada je konstituisana Narodna skupština Republike Srpske, najznačajniji datum u istoriji Srpske, jer je samo nekoliko mjeseci kasnije stvorena Republika Srpska, koja mora biti sačuvana jedinstvom.

Maksimović je izjavio Srni da će sutra prisustvovati jubilarnoj sjednici Narodne skupštine u Banjaluci i sa ostalima se prisjetiti vremena kad srpski narod u BiH nije imao drugi izbor nego da napusti zajedničku skupštinu BiH.


"Mi smo odlučili da u okolnostima predratnim napustimo zajedničku skupštinu... i da formiramo svoju. To je najznačajniji datum u istoriji Srpske. Nakon sjednice uslijedili su događaji koji su konstituisali našu Republiku", rekao je Maksimović, koji je kao predsjednik Odbora bio zadužen da otvori sjednicu.

On je podsjetio da je nakon konstitutivne održano još nekoliko sjednica dok nije donesena i konačna odluka da se formira Republika srpskog naroda u BiH, koja je proglašena 9. januara 1992. godine.

"Deklaraciju o proglašenju sam upravo ja pročitao pred poslanicima i tako je nastala Republika Srpska", rekao je Maksimović i dodao da je nakon toga uslijedio rat koji je Srbima donio brojne nevolje, ali i "brojne zadatke da se bore za opstanak Republike Srpske".

On je istakao da su ti zadaci prisutni i danas jer ne prestaju napadi na Srpsku.

"Pokušaj zabrane Dana Republike Srpske je iluzoran. Osvajači su od davnih vremena Srbima zabranjivali krsne slave, ali mi smo slavili na rizik. Nije Dan Republike koji oni hoće da zabrane vezan za Svetog Stefana, koji je veliki svetac, nego se to podudarilo. Nema u našem kalendaru praznog dana da nema nekog sveca", ukazao je Maksimović.

Maksimović je istakao da je jedinstvo ključno za očuvanje Srpske.

"Da Srbi budu jedistveni u odbrani Srpske. Mi vidimo da među ovim strankama koje su u parlamentu Republike Srpske ne postoji dovoljno jedinstvo. Ponašanje ove opozicije meni se nimalo ne dopada, jer je na štetu Republike Srpske. Previše je stranaka u jednoj maloj državi", zaključio je Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana