Majkić: Srbi u FBiH nemaju mogućnost zaštite vitalnog nacionalnog interesa

Srna
Majkić: Srbi u FBiH nemaju mogućnost zaštite vitalnog nacionalnog interesa

Sarajevo - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da aktuelnom Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Srbi nemaju mogućnost pokretanja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"U sadašnjoj situaciji Klub Srba u Domu naroda FBiH štiti interese jedne političke partije - SDP BiH, a ne vitalni interes srpskog naroda", rekla je Majkićeva Srni.


Ona je na današnjem nastavku sjednice Predstavničkog doma u okviru rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH replicirala Denisu Bećiroviću iz SDP-a BiH, koji je u prvom dijelu sjednice u decembru izjavio da su Hrvati u Klubu hrvatskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske izabrani SNSD-ovim glasovima.

Majkićeva je pojasnila da su u Klubu Hrvata u Vijeću naroda Rebulike Srpske od osam hrvatskih delegata po dva iz HDZ-a i Hrvatskog bloka, a po jedan iz koalicije "Domovina", SNSD-a, SP-a i SDS-a.

"Pri tome, Srbi ne mogu birati hrvatske delegate, već ih biraju poslanici Hrvati. Ako ih nema dovoljno, onda svi hrvatski odbornici iz opština u Srpskoj biraju delegate iz reda hrvatskog naroda", rekla je Majkićeva i dodala da svaki poslanik ima pravo samo jednom da bira.

Kada je riječ o Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije, Majkićeva upozorava da umjesto 17 ustavom propisanih Klub broji 13 delegata, od kojih su šest predstavnici SDP-a, po jedan iz SNSD-a i nezavisni delegat, dok ostala mjesta popunjavaju DF, Laburisti BiH, Naša stranka i Narodna stranka "Radom za boljitak".

Podsjetivši da je u prošlom sazivu SDP od 17 delegata imao 10 mjesta u Klubu Srba u Domu naroda Federacije, Majkićeva je upitala da li je to pravda o kojoj oni govore.

"U ovom slučaju Dom naroda u FBiH štiti interese jedne političke partije - SDP, a ne vitalni interes srpskog naroda", istakla je Majkićeva.

Ona je dodala da po ovakvom konceptu Srbi nemaju mogućnost da pokrenu zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda Parlamenta Federacije.

"Da bi ga pokrenuli, treba da ih ima 12 od 17, a kako će kad SDP popunjava većinu mjesta namijenjenih Srbima", zaključila je Majkićeva.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je okončao raspravu o zahtjevu Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je sačinio HNS, a koji je ranije usvojio Dom naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana