Мајкић: Срби у ФБиХ немају могућност заштите виталног националног интереса

Срна
Мајкић: Срби у ФБиХ немају могућност заштите виталног националног интереса

Сарајево - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је да актуелном Дому народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ Срби немају могућност покретања механизма заштите виталног националног интереса.

"У садашњој ситуацији Клуб Срба у Дому народа ФБиХ штити интересе једне политичке партије - СДП БиХ, а не витални интерес српског народа", рекла је Мајкићева Срни.


Она је на данашњем наставку сједнице Представничког дома у оквиру расправе о Приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ реплицирала Денису Бећировићу из СДП-а БиХ, који је у првом дијелу сједнице у децембру изјавио да су Хрвати у Клубу хрватског народа у Вијећу народа Републике Српске изабрани СНСД-овим гласовима.

Мајкићева је појаснила да су у Клубу Хрвата у Вијећу народа Ребулике Српске од осам хрватских делегата по два из ХДЗ-а и Хрватског блока, а по један из коалиције "Домовина", СНСД-а, СП-а и СДС-а.

"При томе, Срби не могу бирати хрватске делегате, већ их бирају посланици Хрвати. Ако их нема довољно, онда сви хрватски одборници из општина у Српској бирају делегате из реда хрватског народа", рекла је Мајкићева и додала да сваки посланик има право само једном да бира.

Када је ријеч о Клубу Срба у Дому народа Парламента Федерације, Мајкићева упозорава да умјесто 17 уставом прописаних Клуб броји 13 делегата, од којих су шест представници СДП-а, по један из СНСД-а и независни делегат, док остала мјеста попуњавају ДФ, Лабуристи БиХ, Наша странка и Народна странка "Радом за бољитак".

Подсјетивши да је у прошлом сазиву СДП од 17 делегата имао 10 мјеста у Клубу Срба у Дому народа Федерације, Мајкићева је упитала да ли је то правда о којој они говоре.

"У овом случају Дом народа у ФБиХ штити интересе једне политичке партије - СДП, а не витални интерес српског народа", истакла је Мајкићева.

Она је додала да по оваквом концепту Срби немају могућност да покрену заштиту виталног националног интереса у Дому народа Парламента Федерације.

"Да би га покренули, треба да их има 12 од 17, а како ће кад СДП попуњава већину мјеста намијењених Србима", закључила је Мајкићева.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас је окончао расправу о захтјеву Дома народа за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ који је сачинио ХНС, а који је раније усвојио Дом народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана