Majkić: Spriječen prenos nadležnosti

Srna
Majkić: Spriječen prenos nadležnosti

Sarajevo- Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu i član Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić izjavila je danas Srni da je, neusvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, spriječen prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH u vezi sa sprečavanjem pranja novca.

Majkićeva je podsjetila da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, koji je u parlamentu BiH razmatran u prvoj polovini prošle godine, a zvanično "oboren" u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak, 30. marta, predviđao prenos na nivo BiH izvornih nadležnosti Republike Srpske u vezi sa borbom protiv pranja novca.

"Da je taj prijedlog usvojen, MUP Republike Srpske bio bi razvlašćen u aktivnostima sprečavanja pranja novca, što su srpski predstavnici u parlamentu BiH onemogućili", istakla je Majkićeva u izjavi Srni.

Prema njenim riječima, promjenom određenih članova važećih zakona sačuvane su entitetske nadležnosti i ispunjeni zahtjevi Manivala kada je riječ o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti.

"Republika Srpska i BiH ispunile su zahtjeve Manivala kada je u pitanju borba protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i preostalo je da Federacija BiH uradi svoj dio posla, čime bi bili ispunjeni svi uslovi koje od BiH traži Manival", konstatovala je Majkićeva.

Ona je podsjetila da je zakonima Republike Srpske pitanje borbe protiv pranja novca regulisano u skladu sa evropskim direktivama.

"Srpska je i konkretno implementirala zakonske odredbe o borbi protiv pranja novca oduzimanjem velike količine novca po tom osnovu u slučaju bijeljinske šećerane", dodala je Majkićeva.

U Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak je, nakon što u Kolegijumu ovog doma nije postignuta saglasnost, definitivno "oboren" Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je preostao iz prethodnog saziva parlamenta, a kojim je bio predviđen prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH.

Kako bi se izbjegla opasnost da Manival stavi BiH na "crnu listu", Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nedavno su po hitnom postupku usvojili zakonska rješenja u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana