Majkić: Savjet ministara opstruiše odluke UO UIO BiH

Srna
Majkić: Savjet ministara opstruiše odluke UO UIO BiH

Sarajevo - Član Komisije za finansije i budžet Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić zamjera Savjetu ministara BiH što ne poštuje odluke Upravnog odbora /UO/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH u vezi sa akcizama.

"Nema svrhe da BiH ima jedno ovakvo tijelo /UO UIO/ koje je formirano da bude nezavisno od politike, ako će Savjet ministara BiH te odluke mijenjati i neće ih poštovati", rekla je Majkićeva novinarima u Sarajevu.


Ona je na današnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet podsjetila da je Savjet ministara iz prijedloga usvojenog u UO UIO izbacio akcize na duvan, bezalkoholna i alkoholna pića i ostavio samo akcize na naftu i naftne derivate.

"Zakon koji je usvojio UO UIO BiH promijenjen je u Savjetu ministara i kao takav je došao u parlament. Ne može Savjet minsitara da mijenja odluke UO UIO BiH, a da prethodno nije izmijenio zakone o porezima", rekla je Majkićeva, koja je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Prema njenim riječima, još je gore što su, u međuvremenu, dva entitetska premijera i predsjedavajući Savjeta ministara BiH uputili pismo Međunarodnom monetarnom fondu u nadi da će biti ispoštovano dogovoreno i da će Parlamentarna skupština BiH usvojiti i zakon o akcizama na alkohol i alkoholna i bezalkoholna pića.

"Nova sjednica UO UIO BiH zakazana je za 2. septembar. Hoću da vjerujem da će to biti prilika da ono što je usvojio UO bude konačno dogovoreno i pušteno u parlamentarnu proceduru", istakla je Majkićeva.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ni danas se nije izjasnila o setu zakonskih prijedloga kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate i zatražiće od Predstavničkog doma dodatnih 15 dana za izjašnjavanje o ovim prijedlozima zakona kako bi dobila mišljenje UO UIO o njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana