Мајкић: Савјет министара опструише одлуке УО УИО БиХ

Срна
Мајкић: Савјет министара опструише одлуке УО УИО БиХ

Сарајево - Члан Комисије за финансије и буџет Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић замјера Савјету министара БиХ што не поштује одлуке Управног одбора /УО/ Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ у вези са акцизама.

"Нема сврхе да БиХ има једно овакво тијело /УО УИО/ које је формирано да буде независно од политике, ако ће Савјет министара БиХ те одлуке мијењати и неће их поштовати", рекла је Мајкићева новинарима у Сарајеву.


Она је на данашњој сједници Комисије за финансије и буџет подсјетила да је Савјет министара из приједлога усвојеног у УО УИО избацио акцизе на дуван, безалкохолна и алкохолна пића и оставио само акцизе на нафту и нафтне деривате.

"Закон који је усвојио УО УИО БиХ промијењен је у Савјету министара и као такав је дошао у парламент. Не може Савјет минситара да мијења одлуке УО УИО БиХ, а да претходно није измијенио законе о порезима", рекла је Мајкићева, која је посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ.

Према њеним ријечима, још је горе што су, у међувремену, два ентитетска премијера и предсједавајући Савјета министара БиХ упутили писмо Међународном монетарном фонду у нади да ће бити испоштовано договорено и да ће Парламентарна скупштина БиХ усвојити и закон о акцизама на алкохол и алкохолна и безалкохолна пића.

"Нова сједница УО УИО БиХ заказана је за 2. септембар. Хоћу да вјерујем да ће то бити прилика да оно што је усвојио УО буде коначно договорено и пуштено у парламентарну процедуру", истакла је Мајкићева.

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ ни данас се није изјаснила о сету законских приједлога којима се предвиђа повећање акциза за нафту и нафтне деривате и затражиће од Представничког дома додатних 15 дана за изјашњавање о овим приједлозима закона како би добила мишљење УО УИО о њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана