Majkić: Pravosudnim institucijama najvažnije mišljenje donatora

Srna
Majkić: Pravosudnim institucijama najvažnije mišljenje donatora

Sarajevo - Član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH za prvu polovinu 2014. pokazao da pravosudne institucije BiH, pored stalnog povećanja sredstava budžeta, i dalje primaju značajna sredstva od raznih donatora, što se ni na koji način ne odražava na ukupne rezultate njihovog rada.

"Tako se u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH od 137 zaposlenih - njih 83 finansira iz budžeta, a 54 iz donatorskih sredstava. U Tužilaštvu BiH, od ukupno 223 zaposlenih, njih 200 finansira se iz budžeta, a 22 iz donacija", navela je Majkićeva.

Ona je istakla da je Sud BiH, u navedenom periodu, imao povećanje sredstava na osnovu donacija na stavci bruto plate i naknade u iznosu od oko 480.000 KM, i to na projektima "Efikasnijeg procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH", dok je Tužilaštvo BiH, na istom projektu, imalo povećanje sredstava po osnovu donacija u iznosu od oko 870.000 KM.

"S obzirom na rezultate rada pravosuđa u BiH, kojim je nezadovoljan veliki broj građana, evidentno je da donacije u ovom segmentu imaju nesagledive posljedice po njihov rad. Opasnost od mogućnosti da međunarodni donatori, uz finansijska sredstva, ostvaruju i drugu vrstu uticaja, nije daleko od istine, jer znamo kakvi su efekti realizovanih donacija, kakav je učinak svih tih ljudi koji su dio posrnulog pravosudnog sistema BiH", istakla je Majkićeva.

Ona je dodala da je u saopštenju VSTS-a navedeno da pravilnike o sistematizaciji radnih mjesta pravosudnih institucija odobravaju donatori, dok sve ostale pravilnike odobrava Savjet ministara BiH.

Iz toga, ističe Majkićeva, slijedi zaključak da je pravosudnim institucijama najvažnije mišljenje donatora.

"VSTS nam nije dao objašnjenje kako je moguće da postoje zaposlenici koji su već godinama na pojedinim projektima koji se plaćaju iz donacija. Tako, na primjer, kako je moguće da izvjesna Amela Rahimić već 11 godina radi na projektu jačanja tužilačkih kapaciteta u VSTS", upitala je Majkićeva, koja je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu.

Ona je navela da donatorski protokoli podrazumijevaju da dodatno angažovane sudije i tužioci mogu raditi samo na predmetima ratnih zločina.

"Znamo da neki sudovi nemaju dovoljan broj predmeta ratnih zločina, pa te sudije i tužioci nisu dovoljno angažovani, ali dobijaju platu iz donacija. Iako je prošlo 20 godina od završetka rata, broj neriješenih predmeta ratnih zločina zove i upozorava. Put do pakla u BiH popločan je dobrim namjerama donatora", zaključila je Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana