Мајкић, Ћеранић: Размотрити обнављање Војске Републике Српске

Срна
Мајкић, Ћеранић: Размотрити обнављање Војске Републике Српске

Београд - Члан Комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић сматра да институције Републике Српске морају да размишљају о обнављању Војске Републике Српске јер су Оружане снаге БиХ велики промашај.

Мајкићева је истакла да идеја предсједника Српске Милорада Додика о враћању Војске Републике Српске није нереална, имајући у виду одредбе Дејтонског споразума.


Она је напоменула да су Оружане снаге БиХ основане под великим притиским међународне заједнице, али нису дејтонска категорија.

"По Дејтону, војску могу имати само ентитети", рекла је она за данашње "Вечерње новости".

Мајкићева као предуслов за формирање Војске Републике Српске наводи политичко јединство.

"Сада смо подијељени, па имамо представнике Савеза за промјене у Сарајеву, који раде мимо одлука институција Српске, и члана Предсједништва БиХ који, такође, не жели праву сарадњу са Српском", рекла је она.

Мајкићева је додала да постоје разни документи на нивоу БиХ, према којима је циљ да се модернизују Оружане снаге БиХ, да се иде према НАТО савезу и да се заједно изводе вјежбе.

"Став Српске је добро познат - ми не желимо у НАТО савез. И овдје се види да Сарајево злоупотребљава Оружане снаге БиХ", каже Мајкићева.

Она је навела да те снаге данас никоме не служе и да само гутају по 270 милиона КМ, колики им је годишњи буџет.

"А шта Српска има од тога? Република Српка има Трећи пјешадијски пук, који је дио Оружаних снага БиХ и који само баштини традицију Војске Републике Српске. Они су ту да се сјете наших погинулих бораца и ту се прича, нажалост, завршава", каже Мајкићева.

Декан Факултета за безбједност у Бањалуци Предраг Ћеранић је рекао да Српска може да има своју војску, али да су проблем двоструки аршини међународне заједнице.

"Имате покушај да Косово добије војску, иако тога нема у Бриселском споразуму, а, с друге стране, у Дејтонском споразуму пише да Српска може имати војску, али се то не допушта", истакао је он.

Ћеранић је рекао да не види ниједан разлог да и Српска поново не оснује војску, ако војску добије самопроглашено Косово.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик недавно је рекао да, уколико међународна заједница настави да тражи да самопроглашено Косово добије војску, онда треба реализовати идеју о враћању Војске Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана