Мајкић: БиХ је неозбиљан партнер

Срна
Мајкић: БиХ је неозбиљан партнер

Сарајево - Приједлог закона којим се тражи повећање коефицијената полицијским службеницима у заједничким институцијама БиХ у супротности је са Реформском агендом којом се БиХ, између осталог, обавезала да неће повећавати плате у јавном сектору, изјавила је Срни посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.

Поводом вијести да би на дневном реду предстојеће сједнице Фискалног савјета БиХ требало да буде информација о могућем неиспуњавању обавеза из Проширеног аранжмана са ММФ-ом на нивоу заједничких институција БиХ, јер је у парламент упућен Приједлог закон о измјени Закона о платама и накнадама у којем се предлаже повећање коефицијената полицијским службеницима у институцијама БиХ, Мајкићева је оцијенила да то само показује да БиХ наставља у истом смјеру.

"То је супротно од Реформске агенде која нас обавезује да се стриктно придржавамо онога што смо потписали, а између осталог потписали смо да нећемо повећавати плате у јавном сектору. Послије 'пада' сета реформских закона о акцизама, а ево и послије усвајања овог закона - видимо гдје се налазимо", истакла је она.

Мајкићева је навела да БиХ није у стању да испуни не само оно што је обећала, него и оно што је потписала.

Према њеним ријечима, то само потврђује да је БиХ неозбиљан партнер који није у стању да се придржава преузетих обавеза и то кад је ријеч о мање важним стварима.

"Шта ће се десити кад на ред дођу реформски захтјеви којим ће се тражити много већа одрицања и када се доведу у питање ствари директно везане за Устав, како ће то изгледа, како ће се тад БиХ понашати? То само потврђује да је БиХ оно што стално о њој говоримо", истакла је Мајкићева.

У информацији, која је у посједу Срне, упозорава се да је упућивање Приједлога закона о измјени Закона о платама и накнадама у којем се предлаже повећање коефицијената полицијским службеницима у институцијама БиХ, у супротности са преузетим обавезама из Писма намјере.

У тексту се подсјећа да је овај приједлог закона усвојен у Представничком дому, као и у првом читању у Дому народа и да се његово коначно усвајање може очекивати у наредних мјесец дана, те упозорава да то може имати за посљедицу кршење преузетих обавеза према Писму намјере.

У информацији се наглашава да је Проширеним аранжманом са ММФ-ом, за који су власти у БиХ потписале Писмо намјере, као једна од обавеза предвиђена и ограничавање укупног фонда за плате и накнаде запослених у заједничким институцијама БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана