Махмуљин био упознат о нечовјечном поступању према заробљеници

Махмуљин био упознат о нечовјечном поступању према заробљеници 08.03.2018 04:20 | Срна

Масарајево - На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину свједок Тужилаштва БиХ Фадил Хасанагић рекао је јуче да је Махмуљин био упознат о нечовјечном поступању припадника одреда "Ел муџахедин" према ратним заробљеницима.

У наставку свједочења Хасанагић је појаснио да је као командант 35. дивизије такозване Армије БиХ усмено добио информацију о нечовјечном поступању према ратним заробљеницима, док је командант Трећег корпуса о томе добијао извјештаје од обавјештајних и безбједносних органа.

Хасанагић, који је прије двије седмице започео свједочење, истакао је да је командант корпуса био писаним путем обавијештен, а да га је и он лично обавијестио.

"Обавијештен сам 11. септембра 1995. године, од трећег човјека Дивизије, о заробљавању и отимању заробљеника. Исти дан сам обавијестио команданта Корпуса", додао је Хасанагић.

Свједок је навео да је 12. септембра 1995. године добио информацију о злостављању и убијању заробљеника, појаснивши да су о томе извјештаје сачињавали обавјештајни и безбједносни органи, које су достављали на истурено командно мјесто.

Оптужени Махмуљин је свједока питао "шта би се десило да је одлучено да се уђе у конфронтацију с одредом жЕл муџахединж и да ли би дошло до сукоба", а Хасанагић је одговорио да би отпор био пружен, али да би он то ријешио.

"Све сте инструменте имали за рјешавање ове ситуације. Да сте мени то наредили, ја бих ријешио", додао је Хасанагић.

Према његовом свједочењу, директивом за наставак офанзивних дејстава Генералштаба такозване Армије БиХ од 5. јануара 1995. године, дат је план годишњих активности Трећем корпусу да заједно с Другим корпусом заузме шири рејон Возуће.

Хасанагић је нагласио да није имао контролу над одредом "Ел муџахедин", који му је био претпочињен током заузимања Возуће, те додао да је без обзира на наређења, учешће тог одреда у борбеним дејствима искључиво зависило од њихове воље.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према наводима оптужнице, припадници одреда "Ел муџахидин" од 11. до 29. септембра убили су 52 ратна заробљеника.

Наставак суђења заказан је за 14. март.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица