МУП Федерације крије број ватреног оружја

ATV
МУП Федерације крије број ватреног оружја

Податке о броју ватреног оружја у Федерацији БиХ крију као змија ноге. Након уредно послатих упита на адресе МУП-ова свих 10 кантона, као и Федералног Министарства унутрашњих послова БиХ, одгвор је стигао само из Посавског и Тузланског Кантона. У Посавском Кантону запослено је 157, док у Тузланском 1427 полицијских службеника. У оба кантона, сви полицијски службеници дуже кратке цијеви, односно пиштоље.

“Од укупног броја пиштоља 157 комада дуже полицијски службеници, а 87 је ускладиштено од којих се око 50 планира уништити због неисправности и застарјелости”, поручили су из Посавског кантона.

“По питању броја комада кратког оружја, сви полицијски службеници су наоружани кратким оружјем, док у односу на систематизовани број полицијских службеника, а сходно упутама ИПТФ-а, Управа полиције располаже са 10% комада дугог оружја”, стоји у саопштењу Тузланског кантона.

У Сарајевском кантону у којем су прошле године планирали набавку ватреног оружја, одговарају да нису у могућности да нам доставе подаке о броју дугоог и кратког наоружања. У највећем кантону, барем за нас, остаје тајна и број полицијских службеника.  О броју службеника су зато писали из Херцеговачко неретванског кантона, па су нас обавијестили да им недостаје још полицајаца. Одговор на питање о наоружању, избјегли су, чак, два пута. 

“МУП ХНЖ тренутно има 685 полицијских службеника, недостаје 218 полицијских службеника”, стоји у саопштењу МУП-а ХНЖ. 

Док јавност мало шта зна о оружју у Федерацији БиХ, диже се хајка сваки пут када се прича о набавци оружја у Републици Српској. Исто је било када се говорило о набавци 2000 пушака, како би сваки полицијски склужбеник могао да дужи по једну. 

“Изгледа да само кад МУП Републике Српске треба да набави неко оружје а ви знате из медија да смо ми планирали да набавимо двије хиљаде пушака дугих цијеви да можемо подијелити полицији. И то се на нашло на удару јавности.00.3000.45-00.56- Када би ми набавили тих 2 хиљда пушака које треба да набавимо онда би код нас сваки полицијски службеник могао да задужи пушку односно дугу цијев”, каже директор полиције Републике Српске, Дарко Ћулум.

То што није било адекватног оружја, полицију Републике Српске коштало је живота у терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику. Тада је убијен један полицијски службеник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана