MMKS: Karadžićev zahtjev trebalo bi da bude odbijen

Srna
MMKS: Karadžićev zahtjev trebalo bi da bude odbijen

Hag - Zahtjev Radovana Karadžića da se državnim vlastima predstave povjerljivi oslobađajući dokazi trebalo bi da bude odbijen, saopšteno je iz Međunarodnog mehanizma krivičnih sudova /MMKS/.

U saopštenju se navodi da se odredba 86 Pravilnika o pristupu postupku i dokazima MMKS, koja žrtvama ili svjedocima omogućuje dodatne zaštitne mjere, ne može primijeniti na Karadžićev zahtjev.


Iz MMKS navode da Karadžić nema "autoritet za pravni lijek" i da njegov zahtjev ne upućuje ni na šta u pravilu 86 ili bilo kom drugom pravilu koje predviđa izdavanje naloga da se obezbijedi uvid u povjerljivi materijal nacionalnim vlastima, naročito zbog činjenice da bi takav nalog obuhvatao široke i nejasno definisane kategorije materijala.

"Karadžićev pokušaj da se stvori obaveza tužilaštvu i registru MMKS da obezbijedi uvid u povjerljiv materijal predstavlja nerazumijevanje načina funkcionisanja nacionalnih istraga i procesa MMKS", navodi se u saopštenju koje je juče izdao MMKS.

U saopštenju se dodaje da odluka o tome koji je materijal povjerljiv a koji ne nije u nadležnosti niti registra niti tužilaštva, posebno kada je riječ o materijalu istrage koja je u toku.

MMKS u saopštenju dodaje da Karadžić nije objasnio kako bi otkrivanje povjerljivog materijala moglo da se sprovede bez zahtjeva za nalog o zaštitnim mjerama i za druge povjerljive naloge.

"Uzimajući u obzir navedene razloge, zahtjev bi trebalo da bude odbijen", zaključak je saopštenja MMKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana