ММКС: Караџићев захтјев требало би да буде одбијен

Срна
ММКС: Караџићев захтјев требало би да буде одбијен

Хаг - Захтјев Радована Караџића да се државним властима представе повјерљиви ослобађајући докази требало би да буде одбијен, саопштено је из Међународног механизма кривичних судова /ММКС/.

У саопштењу се наводи да се одредба 86 Правилника о приступу поступку и доказима ММКС, која жртвама или свједоцима омогућује додатне заштитне мјере, не може примијенити на Караџићев захтјев.


Из ММКС наводе да Караџић нема "ауторитет за правни лијек" и да његов захтјев не упућује ни на шта у правилу 86 или било ком другом правилу које предвиђа издавање налога да се обезбиједи увид у повјерљиви материјал националним властима, нарочито због чињенице да би такав налог обухватао широке и нејасно дефинисане категорије материјала.

"Караџићев покушај да се створи обавеза тужилаштву и регистру ММКС да обезбиједи увид у повјерљив материјал представља неразумијевање начина функционисања националних истрага и процеса ММКС", наводи се у саопштењу које је јуче издао ММКС.

У саопштењу се додаје да одлука о томе који је материјал повјерљив а који не није у надлежности нити регистра нити тужилаштва, посебно када је ријеч о материјалу истраге која је у току.

ММКС у саопштењу додаје да Караџић није објаснио како би откривање повјерљивог материјала могло да се спроведе без захтјева за налог о заштитним мјерама и за друге повјерљиве налоге.

"Узимајући у обзир наведене разлоге, захтјев би требало да буде одбијен", закључак је саопштења ММКС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана