ММФ тврди: Влада тачно утврдила дефицит

 ММФ тврди: Влада тачно утврдила дефицит 03.10.2017 22:45 | АТВ

Бањалука - "Финансијски извјештај о дефициту буџета који су власти у Српској доставиле ММФ-у је тачан", потврђује за АТВ резидентни представник ММФ-а, Франциско Пароди.

У њему пише да је прошлогодишњи дефицит између 35 и 45 милиона марака, што је, тврди, поуздана информација, на коју ММФ може да се ослони у будућим преговорима.

Ипак, додаје Пароди, то не значи да је извјештај Главног ревизора по ком је дефицит буџета 170 милиона нетачан.

"Оно што тврдим је да је финансијски извјештај које су власти РС доставиле мисији ММФ-а, тачан, и у складу за међународним рачуноводственим стандардима. Неслагања са Главним ревизором су резултат локалног права, у које не улазим. Јавност треба да разумије да се процјена физичког дефицита буџета РС из 2016. није промијенила и он је и даље између 35 и 45 милиона КМ", рекао је за АТВ Франциско Пароди,резидентни представник ММФ-а у БиХ.

До неспоразума долази због различитих метода, и што се мијешају бабе и жабе, појашњава Пароди. Ревизорски извјештај се, каже, ради по локалном законодавству, а онај који се шаље ММФ-у, по међународним стандардима.

Нема различитих стандарда, тврди ипак Министар финансија Српске,али не крије задовољство што је ММФ дао пролазну оцјену извјештају Владе. Дефицит се, каже Зоран Тегелтија, рачуна по једиснтвеном систему, по ком се неизмирене обавезе из претходних година не рачунају као дуг.

Шњегота је то, каже, ипак урадио, што је довело до разлике у извјештајима од чак 135 милиона марака.

"То што је исказао као дефицит нема нигдје у закону, и то је господин Пароди рекао. Они одлично израчунају дефицит и поклапа се у конвертибилну марку са оним што утврди Министартсво финАнсија, и оно што је увтрдио и ММФ", каже Зоран Тегелтија, министар финансија у Влади РС.

Шњеготин извјештај у потпуности је тачан, одговара лидер НДП-а, Драган Чавић. ММФ, каже, није и не може да тумачи рад главног ревизора, који је, тврди, дефицит буџета приказао онаквим, какав заиста јесте.

"Његова дефиниција дефицита произилази из Закона о буџетском систему, и Закона о задужењу, дуговима и гаранцијама, јер он сматра, што је потпуно нормално, да обавезе које се дефинишу као укалкулисане, односно обавезе које нису измирене у претходној години, него су пренесене, то значи да су оне директно дефицит, недостатак новаца да се измире обавезе", изјавио је Драган Чавић, предсјенсдик НДП-а.

Извјештај Душка Шњеготе покренуо је лавину реакција, а завршио оставком Главног ревизора и драмом на сједници Народне Скупштине РС. Душко Шњегота, још тада је рекао да ће о извјештају причати када сједница буде готова, али ни  није одговорио на питања АТВ-а.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица