ММФ снизио прогнозе раста за БиХ – разлог исељавање становништва

ATV
ММФ снизио прогнозе раста за БиХ – разлог исељавање становништва

Сарајево - ММФ је са 3,5 на 3,2 одсто снизио прогнозе економског раста за Босну и Херцеговину и то због рапидног исељавања становништва.

То пише у извјештају написаном одмах након закључења првог прегледа аранжмана, гдје ММФ упозорава да је БиХ по исељавању друга у окружењу одмах након Македоније.

Слабо се отварају нова радна мјеста, а одлазак људи смањује потенцијал БХ економије.

"Успоравање раста продуктивности од наступања глобалне економске кризе и континуирано исељавање, нарочито младих и образованих – узроковано, великим дијелом, ограниченим могућностима запошљавања у домовини – утичу на економски потенцијал земље. Демографско осипање на тржишту рада представља стварну пријетњу дугорочним перспективама раста у БиХ”.

Ниска стопа рађања, уз високу стопу емиграције младих и образованих стварају притисак на тржиште рада и смањују потенцијал БХ економије, стоји у извјештају. Озбиљно упозорење ММФ-а стиже у тренутку када БиХ нема податке о вањским миграцијама а економисти кажу да се проблеми на терену итекако осјете. Недостаје радника свих профила и то полако постаје кочница развоја.

"Тако да је практично морао да смањи очекивања која су дефинисана за Босну и Херцеговину у овој години и дефинитивно као основ су искористили овај одлив младих људи који напуштају Босну и Херцеговину.Све је то врло повезано. Радника нема јер највећи проблем је изгубити радну снагу и потенцијал који људи са собом носе”, рекао је економиста Зоран Павловић.

У првој реакцији на извјештај у Влади Српске поручују да су све што пише знали и без ММФ-а. Радимо са послодавцима на томе да се повећају плате и задрже добри радници, поручује Предсједница Владе. Није све тако црно јер има и оних који се враћају, каже Предсједник Републике који сумња у извјештај ММФ-а.

"Ко ти је тај што је снизио. ММФ је у извјештају снизио прогнозе економског раста. Имате неке које ја знам лично који су напустили овде посао у Лакташима и отишли у Њемачку па сада моле бога и мене јуре по клубу кад ја дођем на тренинг онда мене јуре да их поново запослим на њихово радно мјесто које је наравно сада већ изгубљено јер су они то напустили прије шест мјесеци. Немој да људи олако напуштају мјеста, то је моја порука”, рекао је предсједник РС Милорад Додик.

А порука ММФ-а властима на свим нивоима је смањење јавне потрошње. Таже да се вишак средстава преусмјери у капиталне инвестиције, а од власти очекују да смање издвајања за плате и број радника у јавном сектору. Након што су сачинили извјештај одобрили су нову траншу кредита од 150 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана