ММФ шаље новац и списак реформи

Жељка Домазет
ММФ шаље новац и списак реформи

Сарајево - Кредитни аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) у износу од 550 милиона евра договорен је на јучерашњој сједници Фискалног савјета БиХ, којој су осим домаћих званичника присуствовали и представници кредитора.

Трећина овог новца припашће РС, а његово повлачење трајаће три године. Договорено је да отплата траје шест година послије истека грејс периода који ће трајати четири и по године од повлачења прве транше.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да је постигнут веома повољан договор.

- Ријеч је о веома повољним условима, а посљедња транша требало би да буде отплаћена након 13 година. Договорени су најповољнији услови и аранжман и зато је састанак трајао седам часова. Усаглашено је и писмо намјере Фискалног савјета са представницима ММФ-а - изјавио је Звиздић наводећи да ће сви рокови почети да теку након састанка борда извршних директора ММФ-а, који се очекује у јулу.

Звиздић је казао да су структурне реформе дио писма намјере.

- Кредит ММФ-а није само питање новца него и озбиљног уређења фискалних, финансијских и других токова у БиХ. Техничку помоћ ће нам дати ММФ, који ће обављати мониторинг над тим мјерама. Кредит ће пратити бројне измјене и допуне закона и уређење дијелова система који су показали слабости. Све то је везано за ову и идућу годину и морамо уредити легислативни оквир који ће унаприједити финансијски и банкарски систем - рекао је Звиздић.

Шеф мисије ММФ-а за БиХ Надим Илахи рекао је да су у протекле двије седмице вођени разговори са представницима власти у БиХ и да је постигнут договор, који ће морати сачекати одобрење Извршног одбора ММФ-а.

- Договорен је проширени аранжман у трајању од 36 мјесеци у износу од 550 милиона евра. Он подразумијева спровођење мјера које су врло обимне и значајне. Главни фокус биће на структуралним реформама. Постоје три елемента реформи чије је спровођење договорено. Ради се о унапређењу пословног окружења да би био повећан економски потенцијал тржишта, мјерама које се односе на реструктурирање и приватизацију предузећа која су јавном власништву и смањењу пореских оптерећења рада да би били омогућени подстицаји послодавцима - рекао је Илахи.

Додао је да је потребно извршити фискалну консолидацију и постепено смањење дефицита и јавног дуга.

- Договорено је и да ће закони о банкама бити модернизовани у смислу супервизије и надзора - рекао је Илахи и истакао да очекује од Свјетске банке и ЕУ да након овога крену у договоре са БиХ.

Премијер РС Жељка Цвијановић је казала да аранжман служи као подршка реформској агенди која подразумијева низ системских мјера и врло важних реформи које ће спроводити сви нивои власти.

- То је згуснут програм за све нивое власти без могућности икаквог одлагања. То треба радити без опструкција и што се тиче Владе РС то су мјере које бисмо морали спровести са ММФ-ом или самостално. Ово даје широк простор и важно је да буду активирани и аранжмани са Свјетском банком и Европском комисијом. Очекујемо велику финансијску подршку - рекла је Цвијановићева.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић је рекао да ће оживјети приватизацију и реструктурирање јавних предузећа.

- Дали смо списак предузећа која иду одмах у приватизацију, а у предузећима са потешкоћама нагласак је на реструктурирању и бољем управљању - рекао је Новалић и додао да ће бити настављено и смањење јавне потрошње.

Договорени аранжман

550 милиона евра вриједност аранжмана

3 године трајаће повлачење новца

4,5 година од повлачења прве транше трајаће грејс период

6 година трајаће отплата након грејс периода

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана