ММФ одлучује о исплати новца за 15 до 20 дана

М. Ми.
ММФ одлучује о исплати новца за 15 до 20 дана

Бањалука - Извршни одбор Међународног монетарног фонда (ММФ) требало би за 15 до 20 дана да разматра одобрење нове транше кредита за БиХ у износу од 38 милиона евра, а да ли ће та одлука добити зелено свјетло зависи од ФБиХ, која треба да усвоји два закона.

Резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди рекао је “Гласу Српске” да очекује да Извршни одбор разматра одобрење транше крајем јуна или првих дана у јулу.

- Преостали услови које власти у БиХ треба да усвоје да би био одобрен новац односе се на Владу ФБиХ, која треба да достави приједлоге закона о порезу на доходак и о порезу и доприносима Парламенту ФБиХ на друго читање. Влада је усвојила приједлоге закона прошле седмице и очекујемо да ће их упутити у парламентарну процедуру - казао је Пароди.

У Влади ФБиХ јуче нисмо добили одговор када би се закони могли наћи на дневном реду Парламента. У Министарству финансија РС очекују да буде одобрена трећа транша и подсјећају да је Српска испунила све обавезе из допунског писма намјере упућеног ММФ-у.

Аранжман БиХ са ММФ-ом вриједан је 1,07 милијарди КМ, а закључен је у септембру 2016. године. Од тада су исплаћене транше у износу од 153,78 милиона и 145 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана