MMF: Poreske stope u RS stimulativne, unaprijediti poslovni ambijent

Srna
MMF: Poreske stope u RS stimulativne, unaprijediti poslovni ambijent

Banjaluka - Poreske stope u Republici Srpskoj su među nižima u jugoistočnoj Evropi i stimulativne su za investitore, ali u predstojećem periodu treba raditi na unapređenju ukupnog poslovnog ambijenta, konstatovala je šef Tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda Dora Benedek, nakon preliminarne analize institucija poreskog sistema.

Govoreći o setu reformskih zakona koji su u parlamentarnoj proceduri, Tehnička misija MMF-a ukazala je na postojanje prostora za poboljšanje određenih oblasti, navodeći kao dobar primjer proširenje osnovice za obračun poreza i doprinosa, te mogućnost da se kod izmjena Zakona o porezu na dobit ima u vidu regulisanje oblasti transfernih cijena.

Tehnička misija MMF-a je u preliminarnom izvještaju ocijenila da je sistem poreza na dodatnu vrijednost operativan i efikasan, te da bi postojeću stopu trebalo korigovati, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske, nakon što je delegacija MMF-a u Banjaluci predstavila rezultate preliminarne analize.

Nakon obavljenih pregleda na svim nivoima vlasti, Tehnička misija MMF-a zadužena za poreski sistem predstaviće 16. marta u Sarajevu detalje analize i preporuke za unapređenje oblasti poreskog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana