ММФ: БиХ остаје црна рупа Европе

Срна
ММФ: БиХ остаје црна рупа Европе

Сарајево - БиХ ће и наредне године забиљежити благи раст БДП-а, али ће и даље остати у врху, не само у региону, према броју незапослених, инфлацији, те минималном или никаквом расту плата, објавио је Међународни монетарни фонд /ММФ/ у својој анализи перспектива економског развоја Европе.

Према многим параметрима, БиХ остаје црна рупа Европе, пише “Дневни аваз”.

ММФ је објавио да је европски континент на стабилном путу опоравка од рецесије, те да тај тренд, мада успорен, тече од 2016. године, а да балкански регион, без чланица ЕУ, има сличне трендове које углавном обликује Србија са замахом у страним инвестицијама и постепеним повећањем плата и пензија.

Европски континент ће ову годину завршити са растом БДП-а од 2,8 одсто, а у наредној години биће додатних 2,2 одсто.

На подручју Балкана, БиХ би ову годину требало да завршити са растом БДП-а од 2,6 одсто, а наредну са 2,7 одсто, док се за Србију процјењује на око 3,5 одсто.

БиХ је најгора у региону по процјенама укупних инвестиција, јер за текућу те за 2019. годину индекс износи 17,2 и 17,7, док Албанија у истој категорији има индекс 24,5 и 24,4.

Стопа инфлације у БиХ до краја ове године требало би да износи 1,2, а наредне 1,8 одсто.

Табела ММФ-а о броју незапослених, окарактерисана је као хладан туш, јер БиХ 2017. годину окончала са 20,5 одсто незапослених.

Већ ове године број незапослених већи је за чак пет одсто, а исти проценти ће остати и наредне године.

Као и земље у региону, БиХ ће и у наредне двије године имати дефиците текућег рачуна, али је у тој категорији у сфери златне средине у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана