ММФ 9. фебруара одлучује о исплати 145 милиона КМ

Маријана Миљић
ММФ 9. фебруара одлучује о исплати 145 милиона КМ

Сарајево - Извршни одбор Међународног монетарног фонда (ММФ) 9. фебруара ће у Вашингтону разматрати први преглед проширеног аранжмана са БиХ, а за очекивање је да ће након тога бити исплаћена транша у износу од 145 милиона марака, казао је за "Глас Српске" резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди.

Услов за наставак аранжмана са ММФ-ом било је усвајање буџета институција БиХ и ФБиХ за 2018. годину. РС је једина на вријеме испунила ту обавезу, усвојивши буџет у децембру прошле године.

Представнички домови Парламента БиХ и Парламента ФБиХ усвојили су у понедјељак буџете, а они треба да прођу и у Дому народа Парламента БиХ чија је сједница заказана за 25. јануар, док ће Дом народа Парламента ФБиХ већ данас разматрати буџет за 2018. годину. Према односу снага и гласању у представничким домовима извјесно је да ће буџети добити подршку и у домовима народа.

- Поздрављамо усвајање буџета за 2018. у Представничком дому у ФБиХ и чекамо коначно усвајање и у Дому народа, што је претходна мјера за први преглед проширеног аранжмана. Задовољни смо и што је Представнички дом Парламента БиХ усвојио буџет институција БиХ за ову годину и чекамо коначно усвајање овог документа у Дому народу. Уз буџет РС који је усвојен у децембру, фискалне политике за БиХ су на добром путу и омогућиће инвестициону потрошњу у 2018. која ће повећати раст - казао је Пароди.

Потврдио је да је састанак на којем ће Извршни одбор ММФ-а разматрати први преглед у оквиру проширеног аранжмана већ заказан за 9. фебруар.

- Једина претходна мјера коју још треба испунити се односи на иницирање процјене телекомуникационих компанија "БХ Телеком" и "ХТ Мостар". Власти су сада у завршној фази у погледу ове мјере и очекујемо да ће она бити испуњена већ идућих дана - навео је Пароди.

Нова транша из кредита износи 145 милиона марака, а Пароди очекује да ће тај износ бити дозначен чим Извршни одбор ММФ-а одобри закључивање првог прегледа.

- Гледајући напријед, власти су се сложиле у погледу структуралних мјера које ће повећати раст, а које ће такође помоћи у побољшању фискалног учинка, очувању финансијске стабилности и побољшању пословног окружења - закључио је Пароди.

Економисти истичу да су грађани БиХ мјесецима били свједоци опструкција и отежавања функционисања аранжмана са ММФ-ом.

- Колико сада можемо видјети све је мирно и нема замјерки. Очекујем да власти добију новац који је ММФ обећао, а одмах након тога слиједе сигурно и неки нови услови које ће морати да испуне. Сва дешавања у БиХ могла би да послуже као добра школа, јер је евидентно да је само вријеме изгубљено. Опет смо на истом, јер је већина услова које је ММФ тражио испуњени и са тим опструкцијама  - казао је економиста Горан Радивојац и додао да би власти у идућем периоду требало да дјелују проактивно и да аранжман са ММФ-ом иде динамиком којом је и замишљен.

Главни камен спотицања био је сет закона који се односио на акцизе. Парламент БиХ је средином децембра прошле године тек из петог покушаја усвојио измјене Закона о акцизама и пратећих закона. Тим рјешењима предвиђено је повећање акцизе на биогорива и биотечности и путарине на остале врсте горива за 0,15 фенинга по литру. Приход који буде остварен од додатних намета биће усмјерен за изградњу путева и аутопутева.

Кредитни аранжман БиХ са ММФ вриједан 1,1 милијарди марака замрзнут је због одуговлачења усвајања измјена закона о акцизама. БиХ је од тог износа исплаћена само једна транша вриједна око 150 милиона марака прије него што је аранжман стављен на чекање.

****

1,07 милијарди - износ кредита

51,26 милиона - уплаћено РС

102,52 милиона - уплаћено ФБиХ

145 милиона - износ друге транше

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана