МИП-а БиХ годишње потроши 400.000 КМ за непостојеће послове

nezavisne.com
МИП-а БиХ годишње потроши 400.000 КМ за непостојеће послове

Њујорк, Сарајево - Иако је БиХ 1. јануара 2012. године завршила мисију као нестална чланица Савјета безбједности Уједињених нација (УН), одсјеци формирани у сједишту Министарства иностраних послова (МИП) БиХ и при бх. мисији у Њујорку, с циљем координирања активности несталног чланства, и даље раде.

Према сазнањима "Независних", у Одсјеку за координацију активности с Савјетом безбједности УН-а, којим тренутно руководи Милош Прица, ради седам запослених, а при бх. мисији при УН-у у Њујорку, којом руководи Милош Вукасиновић, четворица дипломата постављених са задатком координисања активности Мисије, која је окончана 1. јануара 2012. године.

За оба одсјека БиХ издваја поприлична средства. Простом математичком рачуницом, уколико узмемо просјек само њихових нето плата (просјечна у сједишту око 2.000 КМ, у Мисији у Њујурку око 6.000 КМ), то значи да се на мјесечном основу из буџета исиса 32.000 КМ, а годишње близу 400.000 КМ.

Са свим принадлежностима, уз обрачунавање пензионог, здравственог осигурања и пореза, државу годишње кошта и близу милион КМ.

Вриједи подсјетити, МИП је током 2009. године, припремајући се за нестално чланство у Савјету безбједности УН, измијенио систематизацију радних мјеста.

Процјена је била да је важност несталног чланства изнимна и да због обима послова, који би се синхронизовали са бх. мисијом при УН, овај одсјек треба формирати, односно да га треба угасити након престанка чланства.

Сам Прица каже да нема коментара, "јер је државни службеник".

"Нисам ни учествовао у формирању тог одјела. Тада сам, у то вријеме, био шеф кампање, а тај одсјек је почео да ради почетком 2010. године. Ја немам везе с тим, нисам члан ниједне политичке партије, а то је одлука коју је донији Савјет министара", каже Прица.

У мандату 2010 - 2014. година предсједавајући Савјета министара био је Вјекослав Беванда, а министар иностраних послова Златко Лагумџија.

"Независне" су у петак жељеле да чују да ли Бевандин насљедник, актуелни предсједавајући Денис Звиздић, намјерава на сједници иницирати укидање овог одсјека.

Међутим, Амела Мулабдић, његов портпарол, није нам успјела осигурати његов став, док актуелни министар иностраних послова ову ситуацију није желио да коментарише, но он се осврнуо на нешто друго.

"Желим да нагласим да са сарадницима разматрам проширење наше мисије при ЕУ у Бриселу кад добијемо статус кандидата. И тада ћемо, кад то буде, размотрити цјелокупну систематизацију радних мјеста у Министарству иностраних послова", рекао је министар Игор Црнадак.

За Златка Диздаревића, некадашњег бх. амбасадора, дугогодишњег дипломату и новинара, узроци су много дубљи и у вези су с вишегодишњом немогућности усвајања закона о вањским пословима у парламенту БиХ.

"Управо тај закон уређује те ствари, а он и даље не може да буде усвојен?! Дакле, ми немамо закон по којем МИП може да уреди те ствари, заправо, како уопште Министарство може да функционише без закона о вањским пословима? Зато данас искључиво функционише по националним вертикалама", закључује Диздаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана