МИП БиХ чека информације од Извршног обавјештајног одбора о случају Прилипин

Срна
МИП БиХ чека информације од Извршног обавјештајног одбора о случају Прилипин

Сарајево - Министарство иностраних послова БиХ ће након што добије информације од Извршног обавјештајног одбора, од којег је затражило објашњење о забрани уласка у БиХ држављанину Руске Федерације Захару Прилепину, послати Амбасади Русије у БиХ одговор на ноту којом су тражили образложење случаја.

Допис Извршном обавјештајном одбору упутио је у петак, 24. августа, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, који је затражио достављање свих расположивих информација везаних за поступак доношења одлуке о ускраћивању права Прилепину на улазак у БиХ, као и информацију о усклађености ове одлуке са законодавством БиХ.


У саопштењу Министарства иностраних послова БиХ наводи се да је Црнадак указао на важност добрих односа изграђених на узајамном повјерењу између БиХ и Русије.

Руском писцу Прилепину је у четвртак, 23. августа, забрањен улазак у БиХ због, наводних, безбједносних разлога.

У образложењу рјешења о забрани уласка у БиХ руском писцу, које је у посједу Срне, наводи се да његово присуство на територији БиХ "представља пријетњу безбједности БиХ, јавном поретку или међународним односима БиХ".

Ову наредбу донијела је Обавјештајно-безбједносне агенција 26. марта.

Прилепин је савремени руски писац, а његове књиге укључене су у програм руских хуманистичких факултета.

Руски писац требало је да учествује на књижевној вечери у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана