Lukić: Presuda Mladiću biće presuda cijelom narodu u Srpskoj

Srna
Lukić: Presuda Mladiću biće presuda cijelom narodu u Srpskoj

Beograd - Šef advokatskog tima generala Ratka Mladića Branko Lukić rekao je da je Tužilaštvo u Hagu preko Mladića okrivilo sve građane Republike Srpske koji su 1992. godine imali više od 16 godina, te da će eventualna presuda njemu biti presuda cijelom narodu.

Lukić je istakao da je odbrana oborila četiri glavne tačke optužnice protiv generala Mladića i to genocid po opštinama u BiH, Srebrenicu, opsadu Sarajeva i pritvaranje vojnika Unprofora 1995. godine.


„Optužnica protiv generala pisana je na osnovu propagande, a ne činjenica i to smo i pokazali na procesu“, rekao je Lukić za današnje „Večernje novosti“.

On je dodao da protiv paragrafa 12 u optužnici, kojim se definiše zajednički zločinački poduhvat Mladića sa Slobodanom Miloševićem, Vojislavom Šešeljem i Radovanom Karadžićem u pravljenju „velike Srbije“, u kojem su učestvovali vojska, policija, paravojne i vojne formacije i civilne vlasti - odbrane nema.

„Smatram da smo dokazali da nikakve namere za terorisanje Sarajeva i civila u njemu nije bilo od strane Vojske Republike Srpske. Iz Sarajeva je od prvog dana pucao Prvi korpus Armije BiH od 30.000 vojnika, a za to vreme, jedinice Vojske Republike Srpske imale su najviše 17.000 ljudi“, pojasnio je Lukić.

On je dodao da je na suđenju Karadžiću, a posebno na suđenju Mladiću, dokazano da nijedan masakr civila, poput onog u Ulici Vase Miskina i Markala, nije djelo srpske strane.

Lukić je naveo da je Tužilaštvo prvo odustalo od slučaja u Ulici Vase Miskina, jer je ustanovljeno da bi zbog visokih zgrada oko male ulice projektil morao da doleti sa razdaljine od 300 metara.

„Budući da su prvi srpski položaji bili udaljeni kilometar i po, priča o tom zločinu je utihnula u Tribunalu, a niko nije dalje istraživao ko je pobio te ljude. Jugoslavija je zbog tog zločina dobila sankcije UN“, naveo je Lukić.

On je istakao da je težišna tačka optužbe protiv Mladića bio navodni genocid u Srebrenici i podsjetio da su prethodno gotovo svi srpski oficiri osuđeni za Srebrenicu na osnovu dokaza iz „presretnutih razgovora“ sa radio veze.

„Međutim, na suđenju Mladiću ispostavilo se da sa dve lokacije, na Konjuhu i kod Tuzle, odakle su Bošnjaci navodno slušali te razgovore, njihovi uređaji nisu mogli da uđu u srpski radio talas“, rekao je Lukić.

On je dodao da je Tužilaštvo na početku reklo da raspolaže svim važnim zapisima presretnutih razgovora srpskih oficira oko Srebrenice, te da kada im je odbrana zatražila da prezentuju te spise, ispalo je da na trakama nemaju ništa i navodno su ih uništili.

Lukić je istakao da je tačka koja krivi Mladića za genocid po opštinama od samog početka bila na „staklenim nogama“ i dodao da je u dosadašnjim suđenjima utvrđeno da Mladić koji se nalazio u Han Pijesku nije mogao da kontroliše, niti da utiče na događaje u zapadnom dijelu Republike Srpske.

„Prema Tužilaštvu, Mladić je kriv jer je dozvolio da vojnici Vojske Republike Srpske kući na odsustvo nose i svoje naoružanje. Pa šta je mogao drugo da naredi komandant kada su u to vreme autobusi koji su vozili putevima po Srpskoj bili napadani u muslimanskim zasedama“, dodao je Lukić.

Haški tribunal će u srijedu, 22. novembra, izreći presudu nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine tokom proteklog rata u BiH.

Izricanje presude generalu Mladiću zakazano je za 10.00 časova.

Tužilaštvo i odbrana iznosili su završne riječi od 5. do 15. decembra 2016. godine. General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana