Lukić: Odbrana traži produžetak roka za najavu žalbe generala Mladića

Srna
Lukić: Odbrana traži produžetak roka za najavu žalbe generala Mladića

Beograd/Hag - Odbrana generala Ratka Mladića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor, podnijela je danas zahtjev za produženje roka za najavu podnošenja žalbe na prvostepenu presudu, rekao je Srni jedan od Mladićevih advokata Branko Lukić.

Lukić je naveo da je odbrana tražila pet mjeseci produžetka, a ujedno i povećanje finansijskih fondova, jer se to ne može uraditi sa trenutnim brojem ljudi, s obzirom da pravila predviđaju pravo na samo "jednog i po" advokata.


On je dodao da se Mladićeva odbrana oslonila na predmet bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, kojem je dozvoljen produžetak za pet mjeseci i više ljudi.

"Mi ne tražimo što već nije bilo. Smatramo da će sud to uvažiti, jer naš predmet je, ako ništa, isti kao Karadžićev, ako nije i veći. Tražimo produžetak roka, jer je predmet ozbiljan i velik. Zahtev je opravdan i skoro smo sigurni da ćemo i dobiti produženje roka", rekao je Lukić.

On je pojasnio da je, prema anglosaksonskom pravu, samo pisanje žalbe složeno, jer mora da se označi svaki paragraf i osnov po kojem se žali.

"Postoji velika opasnost da ako ne označiš sve na šta hoćeš da se žališ, kasnije gubiš pravo da se po tom osnovu žališ", rekao je Lukić.

On je naveo da nema roka za odgovor na ovaj zahtjev, ali da se nada da će sud odgovoriti do 22. decembra, jer tada ističe rok odbrani za podnošenje najave žalbe.

Lukić je rekao da su srpski ljekari danas pregledali generala Mladića, te da će pregled nastaviti i sutra, jer su za to dobili dva dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana