Лукић: Одбрана тражи продужетак рока за најаву жалбе генерала Младића

Срна
Лукић: Одбрана тражи продужетак рока за најаву жалбе генерала Младића

Београд/Хаг - Одбрана генерала Ратка Младића, којег је Хашки трибунал осудио на доживотни затвор, поднијела је данас захтјев за продужење рока за најаву подношења жалбе на првостепену пресуду, рекао је Срни један од Младићевих адвоката Бранко Лукић.

Лукић је навео да је одбрана тражила пет мјесеци продужетка, а уједно и повећање финансијских фондова, јер се то не може урадити са тренутним бројем људи, с обзиром да правила предвиђају право на само "једног и по" адвоката.


Он је додао да се Младићева одбрана ослонила на предмет бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића, којем је дозвољен продужетак за пет мјесеци и више људи.

"Ми не тражимо што већ није било. Сматрамо да ће суд то уважити, јер наш предмет је, ако ништа, исти као Караџићев, ако није и већи. Тражимо продужетак рока, јер је предмет озбиљан и велик. Захтев је оправдан и скоро смо сигурни да ћемо и добити продужење рока", рекао је Лукић.

Он је појаснио да је, према англосаксонском праву, само писање жалбе сложено, јер мора да се означи сваки параграф и основ по којем се жали.

"Постоји велика опасност да ако не означиш све на шта хоћеш да се жалиш, касније губиш право да се по том основу жалиш", рекао је Лукић.

Он је навео да нема рока за одговор на овај захтјев, али да се нада да ће суд одговорити до 22. децембра, јер тада истиче рок одбрани за подношење најаве жалбе.

Лукић је рекао да су српски љекари данас прегледали генерала Младића, те да ће преглед наставити и сутра, јер су за то добили два дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана