Lukajić u sudnici početkom naredne godine

V. K.
Lukajić u sudnici početkom naredne godine

Zagreb - Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg oficira Vojske Republike Srpske Dane Lukajića (68), koja ga tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima na Manjači kod Banjaluke 1992. godine.

Hrvatski mediji prenijeli su da ga tužilaštvo tereti da je naredio zlostavljanja zarobljenika radi prikupljanja obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika.

Lukajićev advokat Ljubo Pavasović Visković potvrdio je juče za “Glas Srpske” da je optužnica podignuta, ali nije htio da iznosi više detalja. Dodao je samo da sada čekaju da ta optužnica bude potvrđena te da bi suđenje njegovom klijentu trebalo da počne početkom naredne godine. 

Lukajić je uhapšen 30. juna u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je počinio zločin protiv ratnih zarobljenika u septembru 1992. godine.

Lukajić, koji je član Udruženja “Jadovno 1941”, uhapšen je dok je putovao na obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da je Lukajić, nekadašnji oficir u organima bezbjednosti Pete vojne oblasti JNA, uhapšen zbog sumnje da je “počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine”.

Predsjednik Udruženja “Jadovno 1941” Dušan Bastašić ranije je kazao da  ne sumnjaju u njegovu nevinost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana