Lukač podnio prijavu protiv Tadićeve

nezavisne.com
Lukač podnio prijavu protiv Tadićeve

Sarajevo - Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP), podnio je prijavu disciplinskom tužiocu protiv Gordane Tadić, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

To je danas potvrđeno iz FUP-a, a kako se navodi, Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH trebalo bi da se bavi tom prijavom, koja je podnesena zbog toga što je Tadićeva predmet "Ramiz Delalić Ćelo" dodijelila tužiocu Olegu Čavki.

"Pritužba je predata i u fazi je istrage, a biće okončana u zakonski predviđenom roku", kažu iz Ureda disciplinskog tužioca.

FUP je, podsjećamo, 16. aprila dostavio odgovor Tužilaštvu BiH u vezi s aktom koji je Tužilaštvo BiH uputilo FUP-u 5. aprila ove godine, a koji se odnosi na slučaj ubistva Delalića. U odgovoru je navedeno kako je FUP od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH primio određena saznanja koja indiciraju nove činjenice u vezi s ubistvom Delalića, a koje je 2007. godine u Sarajevu izvršila nepoznata osoba.

U odgovoru koji potpisuje Lukač navodi se da je FUP došao do saznanja da je rješenjem Tadićeve ovaj predmet izuzet od postupajućeg tužioca Dubravka Čampare i dat Čavki.

"S obzirom na to da je OSA izvijestila FUP o činjenici i informaciji od 6. februara 2017. godine, koja je tada dostavljena v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, u kojoj su navedene činjenice ozbiljne kompromitiranosti i korumpiranosti u ovom predmetu tužioca Čavke, u periodu od 2011. i narednom periodu, što je prijavio Naser Keljmendi, nepojmljivo je dodjeljivanje ovog predmeta upravo navedenom tužiocu te iz ovih razloga nova saznanja dobivena od OSA ne mogu biti proslijeđena Tužilaštvu BiH", naveo je u dopisu Lukač.

Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH, rekao je juče za "Nezavisne" da ne može komentarisati eventualne istrage koje vodi Ured disciplinskog tužioca, a ni odluke glavnog tužioca.

Prošle sedmice iz Tužilaštva BiH su potvrdili da je otvoren predmet protiv Lukača zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti. Tužilačka odluka je donesena nakon što je FUP odbio Tužilaštvu BiH proslijediti nova saznanja u vezi s ubistvom Delalića. Iako smo uputili pismeni upit Tužilaštvu BiH da da komentar na istragu koju vodi Ured disciplinskog tužioca VTSV-a, odgovor nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana