Лукач поднио пријаву против Тадићеве

nezavisne.com
Лукач поднио пријаву против Тадићеве

Сарајево - Драган Лукач, директор Федералне управе полиције (ФУП), поднио је пријаву дисциплинском тужиоцу против Гордане Тадић, в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

То је данас потврђено из ФУП-а, а како се наводи, Уред дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког вијећа БиХ требало би да се бави том пријавом, која је поднесена због тога што је Тадићева предмет "Рамиз Делалић Ћело" додијелила тужиоцу Олегу Чавки.

"Притужба је предата и у фази је истраге, а биће окончана у законски предвиђеном року", кажу из Уреда дисциплинског тужиоца.

ФУП је, подсјећамо, 16. априла доставио одговор Тужилаштву БиХ у вези с актом који је Тужилаштво БиХ упутило ФУП-у 5. априла ове године, а који се односи на случај убиства Делалића. У одговору је наведено како је ФУП од Обавјештајно-сигурносне агенције (ОСА) БиХ примио одређена сазнања која индицирају нове чињенице у вези с убиством Делалића, а које је 2007. године у Сарајеву извршила непозната особа.

У одговору који потписује Лукач наводи се да је ФУП дошао до сазнања да је рјешењем Тадићеве овај предмет изузет од поступајућег тужиоца Дубравка Чампаре и дат Чавки.

"С обзиром на то да је ОСА извијестила ФУП о чињеници и информацији од 6. фебруара 2017. године, која је тада достављена в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ, у којој су наведене чињенице озбиљне компромитираности и корумпираности у овом предмету тужиоца Чавке, у периоду од 2011. и наредном периоду, што је пријавио Насер Кељменди, непојмљиво је додјељивање овог предмета управо наведеном тужиоцу те из ових разлога нова сазнања добивена од ОСА не могу бити прослијеђена Тужилаштву БиХ", навео је у допису Лукач.

Олег Чавка, тужилац Тужилаштва БиХ, рекао је јуче за "Независне" да не може коментарисати евентуалне истраге које води Уред дисциплинског тужиоца, а ни одлуке главног тужиоца.

Прошле седмице из Тужилаштва БиХ су потврдили да је отворен предмет против Лукача због сумње на злоупотребу положаја или овласти. Тужилачка одлука је донесена након што је ФУП одбио Тужилаштву БиХ прослиједити нова сазнања у вези с убиством Делалића. Иако смо упутили писмени упит Тужилаштву БиХ да да коментар на истрагу коју води Уред дисциплинског тужиоца ВТСВ-а, одговор нисмо добили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана