Лукач: Ударна група није видјела одлуку о успостављању координационог тијела

Срна
Лукач: Ударна група није видјела одлуку о успостављању координационог тијела

Сарајево - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да се већина чланова Ударне групе за борбу против тероризма БиХ изјаснила да до сада нису видјели одлуку министра безбједности БиХ Драгана Мектића о успостављању координационог тијела за борбу против тероризма у БиХ што, како каже, значи да Мектић никога није упознао са том одлуком.

Лукач је истакао да одлука, коју Мектић по трећи пут ставља на дневни ред Савјета министара БиХ, садржи противзаконите ствари.

Према тој одлуци, каже Лукач, Мектић замјењује главног тужиоца БиХ Горана Салиховића и води координационо тијело.

"Према тој одлуци, Оперативна група почиње формирање истражних тимова и истражне радње, што је противзаконито, јер нико не може Тужилаштву БиХ да одузме надлежности провођења истрага, а нарочито не Министарство безбједности и Мектић који уопште немају законске надлежности за оперативно провођење било каквих истражних радњи", казао је Лукач новинарима.

Лукач је подсјетио да је Влада Републике Српске одбацила одлуку о координационом тијелу, која јој је била доступна, јер није усклађена са законима и Уставом, те додао да оно не може бити ново полицијско тијело.

Влада Српске оцијенила је као правни и политички преседан покушај успостављања координационог тијела, наводећи да би то довело до озбиљног нарушавања постојећих модела координације и сарадње између полицијских и безбједносних агенција у БиХ који су дефинисани законом.

Влада Српске сматра неуставним и незаконитим рјешења из Приједлога одлуке, којим је предвиђена надлежност координационог тијела да, између осталог, предлаже промјене у правном и институционалном оквиру у безбједносној области у БиХ.

Полиција ради на откривању лица која су запалила заставе

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске све ће урадити да би открило лица са видео-снимка која су запалила заставе Србије, изјавио је данас министар унутрашњих послова Драган Лукач.
Лукач је рекао да је МУП Републике Српске, на основу првих објављених сазнања, са другим полицијским агенцијама започео рад на откривању и процесуирању лица која су запалила заставе, те да ће се у ове активности укључити и МУП Србије јер су запаљене заставе те земље.

"То је својеврсна порука тих појединаца. Самим пуцањем и кориштењем нелегалног оружја већ су направљена кривична дјела која треба открити и процесуирати. Наше службе ће све урадити да то заврше с обзиром на то да имамо могућност, а надам се да ћемо успјети у томе, да дођемо до података ко је такав снимак поставио на интернету", изјавио је Лукач новинарима у Сарајеву.

На друштвеним мрежама појавио се видео-снимак на којем двојица маскираних мушкараца у шуми пале заставе Србије.

На снимку иза исламиста налази се застава са арапским писмом, као и ратна застава такозване Армије РБиХ. У рукама имају пушке, а у једном моменту чује се пуцањ. У позадини се чује пјесма са пријетећим текстом "Тигрови Босне".  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана