Лукач: У БиХ постоји опасност од тероризма

Срна
Лукач: У БиХ постоји опасност од тероризма

Сарајево - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас у Сарајеву да у БиХ постоје терористи и да постоји опасност да се терористички напади понове.

"Хиљаде људи су симпатизери вехабијског покрета, једног новог вјерског правца на овим просторима. Исламска заједница у БиХ покушала је то ставити под контролу, али се након пријетњи повукла. Исламска заједница је урадила што је могла, а сада је на потезу држава која, нажалост, није у стању да прекине тај тренд и то ће се брзо осјетити", нагласио је Лукач.

Он је додао да треба урадити све на заштити грађана и младих људи.

Лукач је упозорио да се исламски радикализам брзо проширио и подсјетио да су у терористичким нападима у Европи била укључена и лица из БиХ.

"Радикализам у БиХ није у опадању. Добро је што се проводе пројекти Министарства безбједности, али то траје дуго. Сматрам да многи, ипак, неће напустити пут којим су кренули", оцијенио је Лукач на састанку организованом поводом потписивања Споразума о упућивању официра за везу у Европол.

Он је рекао да МУП има информације о тим лицима, посебно оним који су отишли на ратишта, те упозорио да је велики број симпатизера и оних који им помажу.

"Постоје везе и канали које треба укинути", поручио је Лукач.

Лукач је подсјетио да је терориста који је извршио напад у Зворнику радикализован за шест мјесеци, те да постоје многе заједнице у БиХ које врбују и регрутују људе и посебним каналима их шаљу на ратишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана