Лукач: Прослава Дана полиције у будућем центру за обуку

Срна
Лукач: Прослава Дана полиције у будућем центру за обуку

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да ће овогодишња прослава 4. априла - Дана полиције Српске бити организована у будућем Центру за обуку, јединственом комплексу у којем ће бити смјештене организационе јединице и полигони за обуку.

Лукач је у интервјуу СРНИ истакао да се приводи крају реализација капиталног пројекта на око 50 хектара земљишта, односно адаптација и реконструкција објеката бивше касарне у Залужанима код Бањалуке, за шта је Влада Српске издвојила 6,5 милиона КМ.


Он је навео да ће у Центру бити у континуитету обучавани припадници Специјалне
антитерористичке јединице, али и свих јединица за подршку, као и полиција из редовног састава МУП-а.

Додатно опремање припадника полиције

Осим овога, Лукач је у интервјуу СРНИ најавио и додатно опремање припадника полиције кратким и дугим оружјем које у складу са законом имају право да носе.

"Сваки полицајац мора да буде довољно опремљен прописаном опремом и
наоружањем, али и да буде обучен да извршава постављене задатке с циљем заштите живота и имовине наших грађана", рекао је Лукач.

Лукач је подсјетио да су полицајци недавно обукли нову униформу и да су грађани задовољни садашњим изгледом полицајца, а они који носе униформу њеним квалитетом.

Он је нагласио да је униформа у складу са роковима почела да пристиже и да се
континуирано доставља полицајцима, те да би до краја априла комплетна полиција
Српске требало да буде у новој униформи коју карактеришу шапке.

Према његовим ријечим, реализацијом овог пројекта полицајац у Српској први пут има брендирану униформу какву носи америчка полиција, а што га чини препознатљивим на улици од осталих униформисаних лица из различитих агенција.

Лукач је напоменуо да је ова униформа бренда "5-11" била јефтинија за 600.000 КМ од старе униформе која је рађена на домаћем тржишту.

С намјером бољег рада МУП-а, ресорни министар је најавио и опремање информационим технологијама које би, између осталог, служиле у вјештачењима, истрагама и увиђајима, али и побољшање капацитета у криминалистичко-техничком центру, посебно када је ријеч о фиорензици.

"Ријеч је о скупој опреми, али имамо намјеру у будућем времену да је набавимо и обучимо наше људе с циљем квалитетнијих истрага и бољих резултата МУП-а", рекао је Лукач.

Приоритети - борба против криминала, тероризма, трговине оружјем и људима

Он је нагласио да приоритети у раду МУП-а остају и борба против организованог криминала, тероризма, трговине оружјем и људима, напомињући да за све то требају добри кадрови, а који се интензивно школују на Полицијској академији.

"На Академији школујемо 240 нових припадника од којих је један мањи број за полицију Брчко дистрикта. Расписали смо конкурс за пријем 300 нових младих полицајаца који ће након школовања на Полицијској академији постати припадници МУП-а", рекао је Лукач у интервјуу СРНИ.

Он је нагласио да добре резултате у раду показују претходне генерације које су одлучиле да носе униформу полиције Српске и брину о безбједности Републике Српске.

Говорећи о проблему тероризма, радикализма и вехабијских заједница у БиХ, Лукач је навео да у Српској нема регистрованих параџемата, али има симпатизера и чланова вехабијског покрета који су под контролом.

У Српској се налази шест лица која су се вратила са страних ратишта - четири на подручју Зворника и два на подручју Теслића.

"Они су под контролом Управе за борбу против тероризма и комплетног МУП-а.
Интересују нас њихова кретања и контакти које остварују са другим лицима, јер је очигледно ријеч о радикализованим људима од којих се може очекивати да направе неки потез који може бити на штету грађана и Републике Српске и БиХ, а наш задатак је да их спријечимо у таквим намјерама", нагласио је Лукач.

Напомињући да се повећава број параџемата у ФБиХ, Лукач је констатовао да власти тог ентитета не предузимају довољно активности да то зауставе и раде на дерадикализацији таквих лица.

Он је указао да такав приступ може довести до опасности не само у БиХ, већ и у
европским и земљама окружења.

"Апсолутно сам сигуран да су сви који се врате са страних ратишта много више
радикализовани него што их је неко одговарао од радикалних ставова. Они су обучени да се понашају екстремно и радикално и, нажалост, око себе ће окупити много младих људи гдје ће ширити своју мрежу", упозорио је Лукач.

Он је нагласио да све полицијске агенције у БиХ, али и окружењу морају да уложе много више напора на заустављању таквих појава које имају везе са тероризмом и из којих могу изаћи потенцијални терористи.

Према његовим ријечима, стање безбједности у Републици Српској је задовољавајуће, иако поједини функционери на нивоу БиХ, а који долазе из Српске, желе дискредитовати институције Српске, а посебно МУП, различитим неоснованим оптужбама.

"Опредјељење МУП-а је да радимо професионално свој посао у складу са законом, да штитимо животе и имовину наших грађана, безбједност у Српској. То су наши приоритети и нећемо одступити од тога без обзира колико нас нападали и покушали да лоше утичу на амбијент у Српској", поручио је Лукач.

Поводом предстојећег обиљежавања Дана полиције, ресорни министар је свим
припадницима МУП-а честитао овај дан и пожелио здравље и успјех у будућем раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана