Lukač: Privedeno lice sa kojim je napadač bio u kontaktu

Srna, Avaz
Lukač: Privedeno lice sa kojim je napadač bio u kontaktu

Zvornik - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je izvršen pretres kuće napadača na zvorničku Policijsku stanicu Nerdina Ibrića iz sela Sapna i da je privedeno jedno lice iz istog sela, sa kojima je napadač bio u kontaktu.

"Riječ je o licu koje je već ranije obrađivano i po pitanju odlaska na ratište u Siriju, a vezano za vehabijski pokret", rekao je Lukač novinarima u Zvorniku i istakao da neki drugi tragovi vode prema vehabijskom pokretu na drugim lokacijama.

On je dodao da ne može reći koje je lice privedeno zbog istrage.

Lukač je rekao da se intenzivno radi na terenu, u saradnji sa Sipom i ostalim agencijama u BiH, i da će se vidjeti šta će dalja istraga pokazati.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske je dodao da je povećana bezbjednosna situacija u Zvorniku, gdje se nalazi specijalna jedinica i jedinica za podršku MUP-a Republike Srpske i da nema nikakvih uznemirivanja građana ni u ovom, a ni u ostalim gradovima Srpske.

"Tako će i ostati jer polcija radi svoj posao", rekao je Lukač i dodao da odmah putuje za Banjaluku, gdje treba da upozna Vladu Republike Srpske o ovom terorističkom napadu.

Lukač je rekao, nakon obilaska policajaca ranjenih u terorističkom napadu u Zvorniku, da je jedan ranjen u rame, a drugi u obje ruke i nogu, ali da su u stabilnom stanju.

On je rekao da su policajci, s obzirom da je napadač pucao iz puške sačmare, zadobili više rana koje nisu opasne po život, te da se oporavljaju u Opštoj bolnici u Zvorniku.

U terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je sinoć izvršio Nerdin Ibrić iz sela Sapna, ubijen je policajac Dragan Đurić, a ranjeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović. Napadač je likvidiran prilikom razmjene vatre.

Pripadnik vehabijskog pokreta je uz poklič "Alahu ekber" oko 19.00 časova upao u prostorije policijske stanice i odmah počeo da puca iz automatske puške.

 

SIPA Uhapšena jedna osoba koja se dovodi u vezu sa terorističkim napadom u Zvorniku

Povodom terorističkog napada u policijskoj stanici u Zvorniku koji je se desio juče, a prema uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, formiran je zajednički istražni tim koji čine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a Republike Srpske. Zajednički istražni tim započeo je sinoć uviđaj na licu mjesta, koji je završen rano jutros.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici zajedničkog istražnog tima izvršili su pretrese objekata na dvije lokacije na području opštine Zvornik s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom iz člana 201. KZ BiH "Terorizam".

Izvršenim uviđajnim radnjama i pretresima pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, te prikupljeni tragovi na licu mjesta koji će poslužiti u rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

Pripadnici zajedničkog istražnog tima sinoć su slobode lišilu jednu osobu inicijala A.F.H., koja je privedena u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli, gdje se nad njom vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. Istovremeno se u svojstvu svjedoka saslušava veći broj osoba.

Pripadnici zajedničkog istražnog tima intenzivno nastavljaju dalje aktivnosti u cilju rasvjetljavanja ovog događaja i dokumentiranja krivičnog djela. 

Po nalogu glavnog tužioca formiran je istražni tim u koji su uključeni tužioci iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, kao i istražioci i stručni saradnici, koji će raditi na istrazi u ovom predmetu. Tužioci i osoblje će zajedno sa policijskim strukturama MUP-a RS i SIPA-e i partnerskim institucijama, prikupljati dokaze i vršiti istražne radnje sa ciljem potpunog rasvjetljavanja terorističkog akta u Zvorniku, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

- Po naredbi glavnog tužioca, na mjestu događaja, tokom noći je obavljen uviđaj i izuzeti su forenzički tragovi, a provesće se dalje istražne radnje sa ciljem da se utvrde motivi napada kao i povezanost drugih osoba ili saučesnika, koji su sudjelovali u izvršenju krivičnog djela. Tužilaštvo BiH i policijske agencije nastavljaju intenzivan rad sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti počinjenog krivičnog djela - navodi se u saopštenju.

Stabilno zdravstveno stanje ranjenih policajaca

Policajci ranjeni u terorističkom napadu u Zvorniku Stevo Milovanović i Željko Gajić zdravstveno su stabilni i očekuje se da će danas izaći sa odjeljenja intenzivne njege zvorničke bolnice, rečeno je novinarima na Hirurškom odjeljenju.
Ranjene policajce posjetio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, koji će se nakon posjete obratiti novinarima.

Novinarima nije dozvoljen ulaz na intenzivno odjeljenje.

U terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je sinoć izvršio Nerdin Ibrić iz sela Sapna, ubijen je policajac Dragan Đurić, a ranjeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Napadač je likvidiran prilikom razmjene vatre.

Pripadnik vehabijskog pokreta je uz poklič "Alahu ekber" oko 19.00 časova upao u prostorije policijske stanice i odmah počeo da puca iz automatske puške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana