Лукач: Приведено лице са којим је нападач био у контакту

Срна, Аваз
Лукач: Приведено лице са којим је нападач био у контакту

Зворник - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је извршен претрес куће нападача на зворничку Полицијску станицу Нердина Ибрића из села Сапна и да је приведено једно лице из истог села, са којима је нападач био у контакту.

"Ријеч је о лицу које је већ раније обрађивано и по питању одласка на ратиште у Сирију, а везано за вехабијски покрет", рекао је Лукач новинарима у Зворнику и истакао да неки други трагови воде према вехабијском покрету на другим локацијама.

Он је додао да не може рећи које је лице приведено због истраге.

Лукач је рекао да се интензивно ради на терену, у сарадњи са Сипом и осталим агенцијама у БиХ, и да ће се видјети шта ће даља истрага показати.

Министар унутрашњих послова Српске је додао да је повећана безбједносна ситуација у Зворнику, гдје се налази специјална јединица и јединица за подршку МУП-а Републике Српске и да нема никаквих узнемиривања грађана ни у овом, а ни у осталим градовима Српске.

"Тако ће и остати јер полција ради свој посао", рекао је Лукач и додао да одмах путује за Бањалуку, гдје треба да упозна Владу Републике Српске о овом терористичком нападу.

Лукач је рекао, након обиласка полицајаца рањених у терористичком нападу у Зворнику, да је један рањен у раме, а други у обје руке и ногу, али да су у стабилном стању.

Он је рекао да су полицајци, с обзиром да је нападач пуцао из пушке сачмаре, задобили више рана које нису опасне по живот, те да се опорављају у Општој болници у Зворнику.

У терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику, који је синоћ извршио Нердин Ибрић из села Сапна, убијен је полицајац Драган Ђурић, а рањени су полицајци Жељко Гајић и Стево Миловановић. Нападач је ликвидиран приликом размјене ватре.

Припадник вехабијског покрета је уз поклич "Алаху екбер" око 19.00 часова упао у просторије полицијске станице и одмах почео да пуца из аутоматске пушке.

 

SIPA Ухапшена једна особа која се доводи у везу са терористичким нападом у Зворнику

Поводом терористичког напада у полицијској станици у Зворнику који је се десио јуче, а према упутама поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, формиран је заједнички истражни тим који чине полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) и МУП-а Републике Српске. Заједнички истражни тим започео је синоћ увиђај на лицу мјеста, који је завршен рано јутрос.

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, припадници заједничког истражног тима извршили су претресе објеката на двије локације на подручју opштине Зворник с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који се могу довести у везу са кривичним дјелом из члана 201. КЗ БиХ "Тероризам".

Извршеним увиђајним радњама и претресима пронађени су и привремено одузети одређени предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку, те прикупљени трагови на лицу мјеста који ће послужити у расвјетљавању овог кривичног дјела.

Припадници заједничког истражног тима синоћ су слободе лишилу једну особу иницијала А.Ф.Х., која је приведена у службене просторије Регионалног уреда SIPA-е у Тузли, гдје се над њом врши криминалистичка обрада, након чега ће бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање. Истовремено се у својству свједока саслушава већи број особа.

Припадници заједничког истражног тима интензивно настављају даље активности у циљу расвјетљавања овог догађаја и документирања кривичног дјела. 

По налогу главног тужиоца формиран је истражни тим у који су укључени тужиоци из Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ, као и истражиоци и стручни сарадници, који ће радити на истрази у овом предмету. Тужиоци и особље ће заједно са полицијским структурама МУП-а РС и SIPA-е и партнерским институцијама, прикупљати доказе и вршити истражне радње са циљем потпуног расвјетљавања терористичког акта у Зворнику, наведено је у саопштењу Тужилаштва БиХ.

- По наредби главног тужиоца, на мјесту догађаја, током ноћи је обављен увиђај и изузети су форензички трагови, а провесће се даље истражне радње са циљем да се утврде мотиви напада као и повезаност других особа или саучесника, који су судјеловали у извршењу кривичног дјела. Тужилаштво БиХ и полицијске агенције настављају интензиван рад са циљем утврђивања свих околности почињеног кривичног дјела - наводи се у саопштењу.

Стабилно здравствено стање рањених полицајаца

Полицајци рањени у терористичком нападу у Зворнику Стево Миловановић и Жељко Гајић здравствено су стабилни и очекује се да ће данас изаћи са одјељења интензивне његе зворничке болнице, речено је новинарима на Хируршком одјељењу.
Рањене полицајце посјетио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, који ће се након посјете обратити новинарима.

Новинарима није дозвољен улаз на интензивно одјељење.

У терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику, који је синоћ извршио Нердин Ибрић из села Сапна, убијен је полицајац Драган Ђурић, а рањени су полицајци Жељко Гајић и Стево Миловановић.

Нападач је ликвидиран приликом размјене ватре.

Припадник вехабијског покрета је уз поклич "Алаху екбер" око 19.00 часова упао у просторије полицијске станице и одмах почео да пуца из аутоматске пушке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана