Лукач: Преименовањем у полицијске управе биће боље покривен терен

Срна
Лукач: Преименовањем у полицијске управе биће боље покривен терен

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да ће се преименовањем центара и станица јавне безбједности у полицијске управе допринијети већој безбједности и покривености терена.

Одговарајући на посланичко питање, Лукач је истакао да ће то посебно бити важно за подручје Источног Сарајева и додао да овакву организацију већ имају државе у окружењу, као и Федерација БиХ.


Говорећи о националној заступљености у центрима јавне безбједности, посебно у Зворнику, ресорни министар је одговорио да се број Бошњака и даље смањује на властити захтјев.

Он је рекао да, нажалост, нема много Бошњака који испуњавају услове да буду на руководећим позицијама, али да се још ради на кадровском попуњавању ЦЈБ Зворник.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да је током недавне посјете делегације Српске у Кини потписан споразум са кинеском компанијом којим је предвиђена подршка изградњи здравствених установа и Фонду здравственог осигурања.

Он је рекао да почетак изградње болнице у Добоју зависи од процедура, односно након што буде сагледано садашње идејно рјешење или евентуално израђено ново.

Упитан да ли постоји план за запошљавање доктора медицине, Богданић је рекао да се у здравствене установе људи свакодневно запошљавају и да је само у периоду август-септембар запослено више од 100 радника у здравствени сектор.

Он је нагласио да није могуће да сви који заврше медицински факултет одмах буду запослени, с обзиром да здравствене установе имају своје капацитете и финансијска средства којима тренутно располажу.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да Влада Републике Српске чини све да Олимпијски центар "Јахорина" почне сезону на вријеме, те да је одобрена субвенција од 100.000 КМ која би требала ускоро да буде уплаћена.

"Чинићемо и даље све, јер је Олимпијски центар 'Јахорина' једини ресурс у зимској понуди туризма и неће бити остављен на маргини", поручио је Глухаковић током "актуелног часа" у Народној скупштини.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да процес легализације бесправно изграђених објеката иде предвиђеном динамиком, те похвалила градове Бањалука, Добој, Приједор и Зворник.

Она је рекла да је Министарство локалним заједницама упутило инструкције када је ријеч о легализацији објеката, с обзиром да је било више притужби грађана на рад референата у одјељењима која се баве овим питањем.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је у току израда студијске документације за изградњу треће траке на саобраћајници преко Романије, те очекује да би у скорије вријеме могао бити реализован бар дио овог пројекта на путу од Сарајева до Пала.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је болест плавог језика у Српској тренутно у регресији, те очекује да до прољећа буде сагледана ситуација и Влади предложене мјере за евентуалну вакцинацију стоке.

Он је навео да је до 1. децембра евидентирано 896 појединачних жаришта у 38 општина у Српској са 2.300 грла обољеле стоке, а да је око 5.000 експонираних животиња.

"Штета од болести плавог језика је око милион КМ. Министарство је формирало стручни тим који прати болест плавог језика", рекао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана