Лукач: Повољна безбједносна ситуација у РС

Срна
Лукач: Повољна безбједносна ситуација у РС

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је стање безбједности у Српској повољно и појаснио да је посљедњих дана полиција била са "дугим цијевима" испред институција Српске због информације о могућности извршења одређеног терористичког акта на ширем подручју региона.

"Та информација односила се, не само на Српску и БиХ, већ и на регион, Србију и Црну Гору и зато смо било подигли безбједност институција на виши ниво. Добро је да је све прошло у реду, да та информација није потврђена и да није било никаквог терористичког акта", рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је о безбједносној ситуацији, између осталог, разговарано на проширеној сједници Колегијума министра унутрашњих послова којем су данас присуствовали и чланови Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске.

Према Лукачевим ријечима, тренутно нема никаквих информација које би биле релевантне о томе да неко може извршити било какав инцидент на комеморацији у Сребреници најављеној за 11. јули.

"Надамо се да ће тај скуп проћи у најбољем реду. Циљ нам је да све то добро прође и да се заврши, као и сви досадашњи, без проблема", истакао је Лукач.

Он је рекао да ће овај вид састанка са члановима Одбора за безбједност допринијети бољој реализацији активности МУП-а, али и демистификацији ствари "за које одређени сегменти у друштву мисле да се дешавају у МУП-у".

"Ми немамо шта да кријемо. Радимо у служби наших грађана и Републике Српске и спремни смо да информације подијелимо са свим безбједносним агенцијама с циљем заштите имовине и живота грађана", истакао је Лукач.

Предсједник скупштинског Одбора за безбједност Миланко Михајилица затражио је од МУП-а да у приоритет буду стављене истраге које су од посебног интересовања јавности.

Он је рекао да је потребно да се до краја доведу истраге у вези са негативним ревизорским извјештајима, појединим приватизационим и концесионим уговорима, као и уговорима из области јавно–приватног партнерства.

Михајилица је рекао да се то односи и на неразјашњена убиства у Српској, укључујући она старија од 10 година, те да се од МУП-а очекује да уради свој дио посла, али и да се надлежна тужилаштва максимално укључе у те активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана