Лукач: Повјереник СДС-а испалио зољу

Срна
Лукач: Повјереник СДС-а испалио зољу

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је Александар Радић /42/, повјереник СДС-а из Челинца, испалио "зољу" на зграду Концерна "Аграм" у бањалучком насељу Борик 31. марта.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је Радић члан СДС-а, повјереник у Челинцу, човјек од повјерења Драгана Мектића и Вукоте Говедарице.


"ДНК анализа потврдила да се слаже са оним ДНК на испаљеној зољи, тако да је Радић неспорно лице које ју користило. Имамо сазнање о још најмање једном лицу које је учествовало у испаљивању", додао је Лукач.

Он је додао да је инвазивна прича опозиције да је нарушена безбједност у Српској у задњих неколико мјесеци жељело показати како се полиција не може носити са безбједношћу у Републици.

"Радић је постављен као повјереник СДС-а у Челинцу након распуштања Општинског одбора СДС-а", додао је Лукач.

Он је подсјетио да је скоро шест мјесеци опозиција интензивно причала да полиција не може пронаћи одговорног за овај терористички акт у Бањалуци.

"То јесте чин који се никада није десио у Бањалуци, ни у ратно, ни у поратно вријеме, али десио се у мирнодопско вријеме, у изборној години, у вријеме када је требало показати да је безбједност у Бањалуци нарушена и да је на ниском нивоу и да полиција не може да се носи са безбједношћу грађана у овом граду и Републици", нагласио је Лукач.

Он је посјетио да му је упућено много скупштинских питања у вези са тим случајем.

"Устајали су тамо Говедарица, Бореновић, Шукало, Михајлица, Гламочак и многи други који су причали о испаљеној зољи на зграду у Бањалуци, о нарушеној безбједности и да полиција не може ријешити случај. Сада их све питам, да ли су знали у чијој организацији је то урађено", рекао је Лукач.

Он је оцијенио да је ријеч о правом терористичком акту са политичком позадином, јер је неко срачунато извео терористички акт у Бањалуци да би угрозио њене грађане и да би мјесецима причао о нарушеној безбједности и угрожавању грађана.

"Морам питати Говедарицу, да ли је човјек који је испалио зољу његов човјек од повјерења који је постављен као повјереник у Челинцу и да води Општински одбор СДС-а након распуштања старог одбора? Ријеч је о повјеренику који ужива и повјерење министра безбједности БиХ Драгана Мектића. Морам да питам Мектића да ли је знао да његов пријатељ и повјереник врши терористичке акте у граду и пуца зоље да би застрашили грађане Бањалуке", рекао је Лукач.

Он је упитао и све посланике из опозиције који су мјесецима потенцирали ово питање, да ли су знали да су људи из њихових редова и њиховог повјерења срачунато направили овакав терористички акт?

"Морам да питам Говедарицу, човјека који је предсједник СДС-а, да ли је и по чијем наређењу направљено милитаристичко крило СДС-а чији је циљ да застрашује свој народ, да чини терористичке акте у Републици Српксој", додао је Лукач.

Он је упитао ГОведарицу и под чијом је контролом то "милитаристичко крило СДС-а".

"Морам да питам и све у Савезу за промјене или како се већ зову да ли подржавају појединца или организацију или било какво милитаристичко крило које рекетира и ракетира свој народ? Они су мене у Народној скупштини питали више пута шта би се десило да је та зоља промашила зграду и да је пала негдје на кућу или улицу, да ли би неко погинуо? Ја њих сада питам шта би се десило у тој организацији и главама тих који су смислили такав терористички акт да су промашили ту зграду? Да ли би неко погинуо од те ракете", упитао је Лукач.

Министар уутрашњих послова је упитао и шта би се десило да је неко био у згради у коју је испаљена зоља, да ли би неко погинуо и да ли су размишљали о томе или су размишљали само о томе како ће у Бањалуци нарушити безбједност и то сервирати полицији која се, како су говорили, не може изборити са тим?

"Да ли такви људи заслужују да воде Републику Српску, да ли Говедарица након овога има образа да изађе пред народ и да тражи њихово повјерење да буде предсједник Републике Српске или треба да да оставку, јер је ово нешто што се никада није десило ни у једној странци у Републици Српској да пуцају на свој народ да би остварили политичке поене", нагласио је Лукач.

Он је изразио увјерење да ће се већина поштених људи у СДС-у оградити од овога и тражити оставку Говедарице, као предсједника, јер је довео СДС, који је некада био свесрпски покрет коме је српски народ вјеровао, до тога да сада људи из ове партије и од његовог повјерења ракетирају свој народ не размишљајући о томе да ли ће некога убити.

"Да ли такав човјек заслужује да добије повјерење народа и да буде предсједник Републике? Да ли је Мектић, који је овог човјека довео у Челинац и поставио га на мјесто повјереника СДС-а знао за ово? Да ли је пружио подршку том човјеку ? Да ли је свјестан да су могли убити некога у Бањалуци? Да ли је то министар безбједности који тражи повјерење народа да се брине о овом народу? Питам и све у Савезу за промјене да ли могу да подрже ове људе", нагласио је Лукач.

Он је упитао лидера НДП-а Драган Чавића, који је био предсједник Републике, за кога је, како је рекао, сигуран да није ништа знао о овоме, да ли може наставити са њима да иде у изборни процес и да испред своје странке пружи подршку људима који су организовали овакав чин?

Министар Лукач је затражио да се сви посланици опозиције који су устајали и причали о томе изјасне.

"Михајлица као предсједник Одбора за безбједност да каже своје мишљење о овоме, да ли наставља да даје подршку људима који су ово организовали? Или ће осудити ово? Мислим да сваки нормалан човјек ово мора осудити, да су људи организовали напад на свој народ, у свом граду, на начин који се никада није десио ни у рату, ни након рата, да ризикују и убијају свој народ да би добили политичке поене и да би направили нестабилну ситуацију како би доказали да полиција и власт нису способни да владају, воде народ и чувају народ, да се брину о њему", закључио је Лукач.

Он је поновио да се овако нешто није десило од оснивања Републике Српске, да се из редова једне странке нађу терористи који ће да тероришу и пуцају на свој народ ракетама.

"Комплетна јавност ово мора осудити и тражити одговорност свих који су знали за ово, организовали ово. Полиција ће и даље радити на расвјетљавању комплетног случаја и довешћемо га до краја", поручио је Лукач.

Он је навео да се Радић тренутно налази на криминалистичкој обради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана