Лукач: Навијачке групе позване на скуп Правда за Давида 5. октобра

Срна
Лукач: Навијачке групе позване на скуп Правда за Давида 5. октобра

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да скуп "Правда за Давида" још није службено најављен, те није ни законски одобрен за петак, 5. октобар, додавши да је, према информацијама којима располаже, могуће да се на њему појаве разне навијачке групе и одређена лица која имају проблематичну прошлост и која су спремна да нарушавају јавни ред и мир.

Лукач је рекао новинарима у Бањалуци да су за тај дан у Бањалуци најављена два скупа - велики предизборни скуп СНСД-а, те Савеза за промјене.


"Имамо информације да многе од тих група треба да дођу из Федерације БиХ, имамо и нека имена. Полиција ће предузети све кораке да спријечи нарушавање јавног реда и мира у Бањалуци на било који начин. Не препоручујем никоме да долази са лошим намјерама, да овдје нешто руши и разбија, јер ће бити санкционисани сви који у томе буду учествовали", поручио је Лукач.

Он је навео да још није одлучено да ли ће скуп бити забрањен. "Не смије доћи до нарушавања јавног реда и мира и угрожавања грађана и њихове имовине", нагласио је Лукач.

Осврћући се на подношење извјештаја против патолога Жељка Карана поводом случаја "Драгичевић", Лукач је рекао да се Каран терети да је урадио токсиколошки налаз на апарату који није сертификован.

"Све што сам причао у Народној скупштини о случају жДрагичевићж, износио сам из налаза које је истрага показала. Нисам учествовао у истрази, нити сада учествујем, те не могу причати о детаљима", додао је Лукач.

Он је поновио да МУП ради у складу са законом, а тужилаштво одлучује о поднесеним извјештајима.

Одговарајући на питање новинара да ли је Аљоша Борковић Давидов ујак, Лукач је рекао да су у родбинској вези, те да стоји иза свега што је изнио у Народној скупштини, а што му је Борковић рекао о Давиду током посјете његовом оцу.

Говорећи о покушају убиства новинара БН телевизије Владимира Ковачевића, Лукач је подсјетио да је једно лице ухапшено и да је друго лице идентификовано.

"За прво лице је потврђен ДНК профил на основу палице кориштене у нападу, што потврђује да је то лице учествовало у томе. За друго лице имамо довољно сазнања да је учествовало у нападу. Он се налази у бјекству и у овом тренутку не могу рећи да ли знамо гдје је, јер би то нарушило потрагу за њим", појаснио је Лукач.

Он је навео да ће даља истрага показати шта је био мотив напада, те да се ухапшено лице брани ћутањем.

Коментаришући тврдње предсједника Србије Александра Вучића о мијешању странаца у изборе у Српској, Лукач је рекао да не би било добро да саопштава нешто што сам Вучић није хтио рећи у овом тренутку, да не би утицао на изборе.

"Поштујем његово мишљење. С обзиром на то да је он започео ту тему, он ће је вјероватно и довести до краја и објелоданити те податке које очито има, јер се ради о једном од најбоље информисаних људи на овом простору", додао је Лукач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана