Лукач: Мигрантска криза очигледна, а власт на нивоу БиХ игнорише проблем

Срна
Лукач: Мигрантска криза очигледна, а власт на нивоу БиХ игнорише проблем

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да власти у Сарајеву игноришу све оно што се дешава у вези са мигрантском кризом и сваки дан изјављују да то није криза и велики проблем, те да не зна зашто то раде када је криза очигледна.

“Можемо да чујемо сваки дан да изјављују да то једноставно није криза, да то није неки велики проблем за БиХ, да се то преувеличава нарочито из Републике Српске, али ми овдје знамо да то није тако јер наша полиција приведе сваки дан више од стотину миграната који илегално уђу у Републику Српску и БиХ. Предамо их заједничким органима, а на крају чини ми се да већина њих заврши управо у Унско-санском кантону, нарочито у Бихаћу и подручју Кладуше”, нагласио је Лукач.

Он је додао да људи у локалним заједницама најбоље знају каквих имају проблема због миграната.

“Имате пет хиљада људи који су нелегално ту, за које не знате ни ко су ни шта су, да ли су проблематични, а многи међу њима су били у борбеним дејствима или у Сирији или у Ираку. Има и оних који долазе из других земаља - Ирана, Пакистана... Једноставно не знате њихове праве податке, њихова права имена, а ни њихову историју и шта су радили у свом животу”, упозорио је министар унутрашњих послова Српске.

Он је додао да се по њиховом понашању види да има људи који су проблематични, који праве проблеме, врше кривична дјела, провале, крађе и сличне ствари па чак има и покушај силовања.

Лукач је рекао за АТВ да је у таквој ситуацији апсолутно нормално да ће људи који су домаћи и који хоће мирно да живе на својим посједима реаговати против таквих ствари и тражити заштиту од власти.

Он је истакао да власт на нивоу БиХ једноставно игнорише њихове проблеме и неће да покуша да то системски ријеши.

“Не знам шта мисле да направе, жицом да ограде камп да би их држали на једном мјесту и да не би од њих очекивали проблеме?! Ти људи неће сваки дан лежати у шатору и чекати да се нешто деси, они ће опет бити у граду, ходати по граду и изазиваће одређене проблеме са домаћим становништвом”, рекао је Лукач коментаришући покушаје власти на нивоу БиХ да се направи камп за мигранте.

Он је нагласио да се нешто мора урадити са нивоа власти БиХ да се системски ријеши тај проблем јер је чињеница да се сваки дан повећава број људи који долазе, а да они и даље не предузимају ништа да то ријеше.

Према његовој оцјени, ријеч је о једној потпуној неорганизованости власти на нивоу БиХ.

“Видимо да они негдје леже по плажама, излежавају се и читају вијести као да их се то уопште не тиче и као да немају никакве везе са тим што се дешава у вези са мигрантском кризом. Надам се да је вријеме већ да прогледају, да се организују и да покушају да ураде нешто да би омогућили људима у БиХ да живе нормално на својим посједима и да их нико не угрожава”, закључио је Лукач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана