Лукач: Јединице спремне да одрже безбједност у затворима

Срна
Лукач: Јединице спремне да одрже безбједност у затворима

Бањалука - Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач рекао је да је данашња тактичка вјежба "Садејство 2017", која је одржана у кругу Казнено-поправног завода /КПЗ/ Бањалука, показала да јединице МУП-а, са јединицама које обезбјеђују затворске установе, могу да ријеше све проблеме који се евентуално могу појавити у затворима.

Вјежбу су извели припадници полиције КПЗ-а, Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске, Јединице за подршку Полицијске управе Бањалука, Интервентне јединице Судске полиције Српске, те Хеликоптерског сервиса Српске.


"Данас је могла да се види обученост наших јединица у садејству са Хеликоптерским сервисом. Показали су завидну обученост", рекао је Лукач.

Он је истакао да оваква сарадња мора да постоји ради одржавања безбједности у затворима у Српској, као и окружењу, тако да у сваком тренутку може на вријеме да буде спријечен покушај бјекства или ослобађања затвореника, али и свака друга интервенција лица која не би требала да се појављују у окружењу затвора или да покушају напад на затворске установе.

Лукач је најавио да ће успјешна сарадња која је данас показана бити настављена и да би и наредне године требало да се одржи вјежба у Бањалуци или неком од већих затвора у Српској, и са већим бројем учесника.

"Планирамо у будућности одржавање и неке веће вјежбе у којој би учествовало више јединица. Ово дјелује превентивно на затворенике, како не би покушали да ураде нешто од оног што је данас показано јер су вјежбу гледали из својих просторија. Свакако им се не би исплатило да дођу у ситуацију да наше јединице интервенишу", рекао је Лукач.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је импресиониран обученошћу јединица које су извеле тактичку вјежбу и свим оним што је данас приказано.

"Данашња вјежба је демонстрација успјешне реализације програма обуке, али је и показатељ да у садејству можемо да одговоримо на све будуће изазове", нагласио је Касиповић.

Према његовим ријечима, ово још једном потврђује опредијељеност Министарства унутрашњих послова, али и Министарства правде да је неопходно и улагати и обучавати се да бисмо имали безбједно окружење.

Директор КПЗ Бањалука Горан Селак нагласио је да су планом и програмом за 2017. годину предвидјели одржавање вјежбе под називом "Садејство 2017".

"Видјели смо да јединице у садејству могу да благовремено одговоре на све изазове, односно евентуалне нападе на затвор или оне изван круга установе, те на организовано нарушавање кућног реда, односно побуне затвореника.

"Показали смо данас реалну ситуацију која је показала да јединице ефикасно могу да обаве своје задатке", рекао је Селак.

Он је додао да у овој установи није било већег нарушавања кућног реда од 2008. године, а покушај бјекства који је спријечен, од 2006. године.

Вјежба, чији је циљ да покаже да ове јединице у заједничкој акцији могу да одговоре на све ванредне догађаје у оваквим и сличним установама, састојала из четири тачке.

Помоћник директора КПЗ-а за послове обезбјеђења Горан Просан објаснио је да су у првој тачки јединице демонстрирале успјешно спречавање атентата на високоризично лице које је спровођено до Казнено-поправног завода.

Друга тачка, додао је он, показала је на начин на који је уз помоћ пса спријечено бјекство једног од тројице затвореника, по којег је наишло возило са помагачем.

Како је Просан навео, у трећој тачки симулирана је ситуација када тројица осуђених лица, уз помагаче који су стигли разносећи експлозивом капију, покушавају да побјегну из затвора, али су послије размјене ватре са јединицама полиције и КПЗ-а и уз садејство хеликоптера успјешно неутралисани.

У четвртој тачки демонстрирана је спремност јединица да спријече побуну затвореника у кругу затвора, а показано је на који начин пас трагач успјешно открива дрогу у возилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана