Лукач: Институције БиХ пустиле да се мигрантска криза рјешава сама од себе

Срна
Лукач: Институције БиХ пустиле да се мигрантска криза рјешава сама од себе

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач упозорио је да БиХ може да очекује велики мигрантски талас, и то не само ове године него и наредних, те истакао да институције на нивоу БиХ нису биле спремне за рјешавање мигрантске кризе која је већ увелико присутна, него су пустиле да се она рјешава стихијски, сама од себе.

“Видјећемо шта ће се даље дешавати, посебно доласком зиме, али очито је да институције на нивоу БиХ, које ни на који начин нису биле спремне за мигрантску кризу, за коју не знамо ни када ће се завршити ни да ли ће ускоро да се покрене још већи број људи према ЕУ који би ишли овом рутом с обзиром на то да је граница Мађарске већ ограђена жицом. Мигранти су скоро у потпуности одустали да иду према мађарској граници и видјели су да је БиХ сада једина пропусна линија према ЕУ”, нагласио је Лукач.

Он сматра да би посебно било опасно да одређени број миграната остане у БиХ, а многи од њих то могу да ураде, с обзиром на то да није адекватан приступ нивоа БиХ рјешавању мигрантске кризе и да на неки начин чак избјегавају да раде свој посао. 

“Они су једноставно пустили да се то стихијски рјешава само од себе, нису у потпуности предузели све мјере, чак ни законске јер је ријеч о људима који илегално улазе у земљу. Институције БиХ једноставно пуштају да се те ствари дешавају и надају се да ће се криза рјешавати сама од себе, што говори о једној потпуној дисфункцији органа на нивоу БиХ”, констатовао је Лукач. 

Он је навео да је у овој години дошло до једног “бума” и нове руте преко територије БиХ, те да је највише улазака регистровано управо према Републици Српској јер је ту и најдужа граница према Србији одакле долази велики број миграната. 

“Протеклих година ми смо упозоравали да се тако нешто може десити, али из институција БиХ једноставно су одбијали да прихвате да ће ово подручје бити некоме занимљива рута, да ће нас обићи и тражити неке друге путеве, али њихова мишљења су демантована већ почетком године када се појавио огроман број миграната. Мислим да више ни не знамо тачну цифру колико је уопште људи прошло кроз БиХ покушавајући да дођу до ЕУ, али са сигурношћу се може рећи да их је било већ око 20.000”, навео је Лукач. 

Он је рекао да се у БиХ и даље налази више хиљада миграната, а који ће, вјероватно, доласком зиме остати на подручју БиХ, што носи одређену опасност. 

“Ријеч је о људима који су илегални мигранти, многи од њих немају личне документе, не знамо ни ко су ни шта су радили, чиме су се бавили и на шта су све спремни, али видимо да многи међу њима чине кривична дјела - од провала, крађа, покушаја силовања, чак и тежих међусобних обрачуна, убистава која су се већ дешавала, што значи да међу њима има криминалних лица вјероватно и оних који су учествовали у борбеним дејствима на Блиском истоку, а који сада покушавају из само њима знаних циљева да дођу до ЕУ”, упозорио је Лукач. 

Он је навео да је међу мигрантима највише младих људи од 20 до 30 година, војно способних и та чињеница са собом носи одређене опасности. 

“Због свих тих опасности и ризика, руководство Републике Српске је рекло да се мигранти не могу задржавати на нашем подручју, да овдје неће бити дозвољено прављење било каквих кампова и центара за њихов прихват. Оно што ми можемо да урадимо јесте да им помогнемо да што прије пређу преко територије Републике Српске, да евентуално збринемо оне који имају здравствене или евентуално хуманитарне потребе и то је све”, истакао је министар унутрашњих послова, додавши да се показало да је то била исправна одлука што се данас и види. 

Говорећи о ангажовању припадника МУП-а Српске на чувању границе, министар унутрашњих послова је рекао да се полиција Српске укључила на захтјев Граничне полиције БиХ, која не може сама да се избори са приливом миграната и притиском на граници. 

“Ми смо ту да им помогнемо и добар дио тих прелазака је заустављен. Међутим, 80 људи, колико је тренутно ангажовано из полиције Српске заједно са припадницима Граничне полиције, није довољно да би у потпуности могли да контролишу веома дугу границу према Србији и Црној Гори”, навео је Лукач. 

Он је нагласио да МУП Српске може да укључи још људи и то ће учинити ако буде захтјева од Граничне полиције с тим да одређене трошкове морају да сносе институције на нивоу БиХ, попут трошкова смјештаја и исхране тих људи. 

“Ми нашим људима плаћамо дневнице, гориво и све остало, што за нас представља одређени трошак који није тренутно планиран у буџету, али је Влада Српске већ одобрила дио средстава за те намјене да би нашим људима на терену омогућили да нормално функционишу”, рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана