Лукач: Грађани безбједни упркос групама укљученим у терористичке акте

Срна
Лукач: Грађани безбједни упркос групама укљученим у терористичке акте

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поручио је вечерас да су грађани Српске довољно безбједни упркос постојању припадника разних група, махом из Федерације БиХ /ФБиХ, а који су били укључени у одређене терористичке акте.

Лукач је упозорио да је десетине таквих људи било на сиријском ратишту, након чега су се вратили у БиХ и поново регрутују људе.

Он је за "АТВ" рекао да су казне против тих људи непримјерене и да морају бити много веће да би се спријечио одлазак на страна ратишта.

Лукач је рекао да је Министарство унутрашњих послова /МУП/ Српске способно да одговори на евентуалне терористичке акције, те да неће дозволити убијање невиних грађана.

"Ако се, у складу са законом вјероватноће, неколико пута у једној земљи догоди терористички акт, он ће се сигурно поновити. Нико није апсолутно безбједан, али полиција Српске је спремна да сваког тренутка интервенише и заштити грађане", навео је Лукач.

Када је ријеч о сарадњи са Обавјештајно-безбједносном агенцијом /ОБА/ БиХ, Лукач је истакао да би ова агенција могла да МУП-у Српске даје више информација у вези са тероризмом и о кретању и активностима држављана БиХ који ратују на страним ратиштима.

Коментаришући аферу "Ушће" у којој је ОБА наводно прислушкивала високе функционере Србије, Лукач је навео да такав агресиван и непримјерен приступ може довести до затегнутих односа двије државе и у региону.

На питање да ли нека од обавјештајних агенција у БиХ прати и прислушкује и високе функционере Српске, укључујући и њега, Лукач је истакао да "није параноичан у вези са тим питањем".

"Многи у овој држави и окружењу имају могућност да прате разговоре и слушају телефоне. Могуће је да и мој телефон прате, али нисам тиме оптерећен и веома добро знам шта причам на телефон. Немам проблем с тим", додао је Лукач.

Он је истакао да нема тако лошу сарадњу са министром безбједности БиХ Драганом Мектићем, али да МУП Српске неће дозволити одлуке на штету овог министарства и Српске.

"Он има свој угао гледања на ствари у БиХ. Мислим да се не треба мијешати у рад тужилаштава и судова, односно да ниједан министар не треба да сугерише како да они примјењују закон и санкционишу било кога", рекао је Лукач.

Када је ријеч о оптужбама опозиције да нема расвјетљавања великих афера у Српској, Лукач је навео да за рјешавање сваке од њих треба имати чврсте доказе.

"Ако неко не вјерује МУП-у Српске, постоје SIPA и Тужилаштво БиХ, па нека њима доставе доказе и нека они ријеше те афере. Ми ниједну аферу нећемо заташкати и ако имамо доказе доставићемо их надлежним органима", рекао је Лукач.

Он каже да МУП увијек настоји да бира најбоље кадрове на руководећим позицијама, од којих очекује резултате у откривању кривичних дјела и заштити грађана.

Лукач је истакао да се не може рећи да нема покушаја политичког утицаја на именовања кадрова у МУП-у, али да све остаје само на покушајима.

"Нисам дозвољавао да се тако постављају људи за које ја одговарам", нагласио је Лукач.

Говорећи о бурним реакцијама опозиције у Народној скуштини о кредитном задуживању од 6,5 милиона КМ за опремање простора МУП-а у бившој касарни у Залужанима, Лукач је рекао да су ти људи недавно у парламенту причали сасвим другу причу од оне коју су причали раније.

"Која земља у окружењу и Европи из текућих средстава може да обезбиједи све потребе? Ми имамо потребу да обучавамо и опремамо полицију Српске, дижемо наше потенцијале и не можемо то без новца. Морамо имати обучене и опремљене људе јер ако то не урадимо не можемо тражити од њих да улазе у неке опасне ситуације", каже Лукач.

Он је закључио да је недавно обиљежавање 25 година Полиције Српске доказ да ће Српска и даље постојати.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана