Lukač: Državljni BiH deportovani iz Njemačke moraju biti pod kontrolom

Srna
Lukač: Državljni BiH deportovani iz Njemačke moraju biti pod kontrolom

Banjaluka - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da trojica državljana BiH, koji su deportovani iz Njemačke zbog povezanosti s terorizmom, mogu biti potencijalna opasnost za bezbjednost u BiH i da moraju biti pod kontrolom ako se pojave na teritoriji Srpske.

Lukač je naveo da se na njih mora obratiti pažnja i da se mora znati kuda se kreću, sa kim se druže i kakve kontakte imaju.

“Oni su svakako predmet naše pažnje i u budućem periodu. Ako se pojave na teritoriji Republike Srpske, moraju biti apsolutno pod kontrolom. Oni mogu da budu potencijalna opasnost za bezbjednost u BiH.

Između ostalog, zbog toga su i deportovani iz druge zemlje”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci. On je dodao da su prvo iz medija dobijene informacije o tome da su oni prebačeni iz Njemačke i da su pušteni na slobodu.

“Nismo dobili zvaničnu informaciju da su došli u BiH, da su saslušani i, što je najbitnije, da su pušteni na slobodu. MUP Srpske, kao i sve druge agencije koje se bave bezbjednošću u BiH, takve informacije moraju imati brzo”, istakao je Lukač.

Koristiće se najbolje prakse

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je danas da će prilikom izmjena Zakona o javnom redu i miru biti iskorištene najbolje prakse iz zemalja u okruženju u EU da bi bio primjenjiv na terenu, te da njegov cilj nije sprečavanje prava i sloboda.

“Iskoristićemo sve najbolje prakse iz zemalja okruženja, iz EU, da bi taj zakon napravili najboljim mogućim, ali i da bude primjenjiv na terenu. On nema cilj da bilo kome sprečava slobode i prava”, objasnio je Lukač novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da nacrt zakona o javnom okupljanju uopšte nije u proceduri i da je ta “priča pokrenuta bez ikakve potrebe”.

“Taj akt nije ušao u skupštinsku proceduru, nije bio na razmatarnju ni u Vladi Srpske, a, vjerovatno, neće ni da bude”, rekao je Lukač.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana