Lukač: Anketni odbor zloupotrijebio povjerenje NS RS

Lukač: Anketni odbor zloupotrijebio povjerenje NS RS 26.05.2018 19:52 | Srna

Banjaluka - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač tvrdi da je Anketni odbor, na čelu da Borislavom Borenovićem i podrškom SDS-a, zloupotrijebio povjerenje Narodne skupštine da sprovede istragu u vezi sa smrću pokojnog Davida Dragičevića, te pozvao parlament Srpske da zaštiti svoje organe i prostorije.

Lukač je u otvorenom pismu naveo da su oni u Anketni odbor angažovali Borislava Radovanovića, blogera protiv koga je podignuta i od suda potvrđena optužnica “za krivično djelo iz člana 169. stav 2. u vezi sa stavom 1”. 

“Istom licu ne bi ni u kom slučaju trebalo da bude dozvoljen pristup u prostor Narodne skupštine zbog navedenog krivičnog djela, te njegovog psihičkog statusa koji je već poznat”, naveo je Lukač u otvorenom pismu povodom saopštenja SDS-a, koje je izdato nakon što je Lukač odbio da odgovara na pitanja Radovanovića tokom saslušanja pred Anketnim odborom. 

Lukač je istakao da je Borenović, uprkos tome što je bio upoznat sa činjenicama, “izmanipulisao Anketni odbor i uključio Radovanovića u rad, te na taj način takvom licu omogućio da ispituje rukovodioce MUP-a i tužilaštva što nije nikad zabilježeno da je uopšte moguće da se nešto takvo dogodi u praksi”. 

“Iako je SDS upoznat sa statusom takvog lica i dalje opravdavaju nezakonito ponašanje i zloupotrebu organa i prostorija Narodne skupštine, te nastavljaju da kritikuju mene, kako ja ne mogu birati kome ću odgovarati na pitanja”, naveo je Lukač. 

Lukač je pozvao Narodnu skupštinu da zaštiti svoje organe i prostorije od upada lica koja se procesuiraju zbog krivičnog djela za koja se goni po službenoj dužnosti, kao i neodgovornih pojedinaca koji zloupotrebljavaju ovlaštenja koja im je povjerila Narodna skupština. 

SDS je u petak najoštrije osudio ponašanje ministara Lukača, te poručio da je trebalo da ranije saopšti ako je imao primjedbe na sastav Anketnog odbora.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica