Ловро и Пајић отимају земљу “Aгропромета”

Свјетлaнa Тaдић
Ловро и Пајић отимају земљу “Aгропромета”

Бaњaлукa - Омладински фудбалски клуб (ОФК) Лауш и Савјет истоимене бањалучке мјесне заједнице поднијели су захтјев Специјалном тужилаштву Републике Српске да испита како је државно земљиште, које је град Бањалука дао на коришћење Земљорадничкој задрузи “Aгропромет”, стављено под хипотеку.

Директор Земљорадничке задруге “Aгропромет” Бањалука Aнђелко Ловро, приликом узимања зајма од 37.800 марака од Марка Пајића из Бањалуке, 2004. године ставио је под хипотеку земљиште ове задруге у насељу Лауш које је град задрузи дао на коришћење још 1966. године.

Уговором о зајму између Пајића као зајмодавца и ЗЗ “Aгропромет” коју је заступао Ловро као зајмопримац од 28. јула 2004. године, а који је у посједу “Гласа Српске”, прецизирано је да ће у случају невраћања дуга земљиште које је стављено под хипотеку бити предато Пајићу.

Упућени тврде да је све то био договор Пајића и Ловре и да, како се и очекивало, Ловро није вратио дуг Пајићу, који је одмах укњижен као власник парцеле на којој је био објекат ОФК Лауш.

Правобранилаштво РС је 2007. године тужило Марка Пајића и “Aгропромет” код Основног суда Бањалука јер су противправно располагали неизграђеним градским грађевинским земљиштем.

Пајић је објекат, који је надограђивао, хтио да легализује 2008. године наводећи да је у стари објекат ОФК Лауш уложио 40.158 марака те да је, према томе, већински власник, а да је саградио и нови дио објекта, што је Aдминистративна служба града Бањалука одбила.

Из ОФК Лауш истичу да Пајић покушава да присвоји овај објекат и од Специјалног тужилаштва РС траже да узме у рад овај предмет.

- Упознали смо и градску управу са овим радњама и инсистирали смо на томе да се што хитније земљиште врати граду - наведено је у допису ОФК Лауш и Савјета МЗ Лауш 1-2 упућеном Специјалном тужилаштву.

Додају да је град још 2010. године поднио захтјев за утврђивање права располагања у корист града над земљиштем “Aгропромета”, а на првој расправи о овом питању, која је одржана 25. јуна ове године, представници “Aгропромета” се нису појавили. На другој расправи, 21. августа, представници “Aгропромета” су тражили изузеће геометра Републичке управе за геодетске послове чиме, према ријечима становништва Лауша, само купују вријеме.

- Сазнања су нам да “Aгропромет” купује вријеме да би се опрао од криминалних радњи, а то грађани и многобројна омладина Лауша не могу трпјети, те вас молимо да као институција преузмете предмет, уђете у бит проблема и да га што хитније ријешите - наведено је у допису Тужилаштву.

Предсједник Савјета МЗ Лауш Небојша Матић каже да постоје докази који указују на криминал.

- Састао сам се са Дарком Илићем из Специјалног тужилаштва који је дефинитивно указао на криминал - казао је Матић и додао да данас узима све папире од Окружног тужилаштва Бањалука, код којег је овај предмет заведен, те да ће све врло брзо бити ријешено.

Он је додао да је на локацији коју је закулисним играма присвојио Пајић регулационим плановима предвиђена градња спортско-рекреативног центра за омладину Лауша.

Чавићев програм

Упућени у дешавања у политичким и инвеститорским круговима тврде да иза Пајића стоји кандидат за градоначелника Бањалуке и предсједник ДП-а Драган Чавић. Занимљиво је да је Чавић у свом изборном програму то и сам потврдио, наводећи да рјешавање овог питања јесте један од његових приоритета.

- Намјера ми је да се ово питање посебно ријеши, на локацији запуштеног великог воћњака ЗЗ “Aгропромет”. На овој локацији богатог и запуштеног зеленила, стабала воћа, шумарака, ливада, запуштених објеката задруге, намјеравам предложити уређење и изградњу највеће градске зелене површине са спортско-рекреативним и забавним садржајима. Измјена регулационог плана на овој локацији и рјешавање имовинских односа са ЗЗ “Aгропромет” представља један од мојих приоритета - навео је Чавић у програму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана