Lovro Tomašić: Notarska naknada štit od uticaja

Svjetlana Šurlan
Lovro Tomašić: Notarska naknada štit od uticaja

Notari u RS rade na nivou koji je prisutan u Njemačkoj, gdje notarijat ima stogodišnje iskustvo kao dio pravosudnog sistema od njegovog nastanka. Ne vidim nekakve velike razlike što se tiče profesionalnosti.

Notarijat u RS ima najpotpunije nadležnosti i sve uslove za dobro funkcionisanje, kaže predstavnik Savezne notarske komore Njemačke zadužen za praćenje razvoja notarijata u zemljama zapadnog Balkana i predavač na Univerzitetu "Ludvig Maksimilijans" u Minhenu Lovro Tomašić.

* praćenje razvoja notarijata u zemljama zapadnog Balkana. Na kojem je nivou notarijat u ovom regionu?

TOMAŠIĆ: Imamo saradnju sa svim notarskim komorama i sa ministarstvima pravde u ovom regionu. Dolazim iz notarijata sa stogodišnjim iskustvom koji je dio pravosudnog sistema od njegovog nastanka. Ta iskustva pokušavamo dijeliti sa kolegama i zakonodavnim institucijama u regionu. Uključeni smo u uvođenje notarijata u BiH i Srbiji. Srbija je to posljednja uvela 2014. godine. U procesu uvođenja notarijata, savjetovali smo ministarstva pravde i, što je veoma važno, vršili smo određene obuke.

* GLAS: Kako ocjenjujete notarijat u RS koji je ove godine obilježio deceniju postojanja?

TOMAŠIĆ: Što se tiče standardnog poslovanja notara u RS, preuzeti su naši zakoni i notari vrše svoju funkciju na isti način kako je vrše u Njemačkoj. Ne vidim velike razlike što se tiče profesionalnosti. Naravno, kada govorimo o detaljima, mi imamo dužu tradiciju i veći broj stanovnika, tako da su neke stvari kod nas složenije, ali što se tiče profesionalnih standarda, oni su izvrsno ispunjeni kod notara u RS. Notarijat u RS ima najpotpunije nadležnosti i ima sve uslove za dobro funkcionisanje i treba cijeniti ono što je urađeno za deset godina. Ako uzmemo u obzir da RS ima 51 notara, to je ozbiljan napredak.

* GLAS: Šta je idući korak u razvoju notarijata u RS?

TOMAŠIĆ: Jedan od najvećih izazova za notarske komore iz cijele regije, ali i za nas u Njemačkoj, jeste digitalizacija. Prelaz sa papirnatog na elektronsko poslovanje je veliki izazov, s kojim se ne susreće samo notarijat već sve pravne struke. Cijelo društvo mora da savlada taj izazov. To je za nas iz notarijata bitno kako bismo održali pravnu sigurnost koju smo stvorili. Elektronskim putem puno stvari se može obaviti brže, mada nekada brzina nije uvijek ono što želimo postići jer je u mnogo slučajeva smisao notarske obrade da upozorimo stranke i da ih savjetujemo kako bi bile na pravi način osigurane. Ali, digitalizacija će doprinijeti efikasnijem poslovanju.

* GLAS: Jedna od tema u javnosti RS je visina naknada notara, a najavljeno je da će one biti preispitane. Kolike su zarade notara u Njemačkoj na društvenoj skali?

TOMAŠIĆ: Notari u Njemačkoj su među profesionalcima koji ostvaruju visoke zarade, kao što su ljekari i advokati. Za notare važi pravilo da imaju dobar prihod kako bi bili nezavisni, nepristrasni i pouzdani. Oni su kao državni činovnici. Važno je da budu nepristrasni i da nijedna stranka ne može da utiče na njihov rad, ali istovremeno da mogu biti dostupni svakoj stranci. Notaru ne smije biti važno, kada sklapa ugovor, da li će više pažnje posvetiti milionskom ili ugovoru vrijednosti nekoliko hiljada evra. Ne postoje primjedbe na visinu naknada notara, ali sa strankama radimo od početka i prolazimo proces od savjetovanja, sačinjavanja ugovora, do arhiviranja. Na tom putu rješavamo sve pravne probleme kako stranke ne bi izgubile interes. Kroz notarijat se stvara visok nivo pravne sigurnosti, jer stvaramo cijeli sistem novih evidencija nekretnina, imovine, trgovačkih društava...

* GLAS: Koliko skupovi i seminari mogu pomoći da rad notarijata bude unaprijeđen?

TOMAŠIĆ: Notarska služba kao i svaka zavisi od visokih profesionalnih standarda, a to se može ostvariti kontinuiranim radom i profesionalnim usavršavanjem. Naša komora godišnje organizuje niz obuka za profesionalno usavršavanje, a pogotovo za mlađe notarijate. Savezna notarska komora Njemačke sa partnerima, pogotovo sa njemačkim Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), nudi takve obuke i trudimo se da sarađujemo sa kolegama u BiH.

Starosna granica

* GLAS: Notari u RS mogu da rade do 65. godine života. Kolika je starosna granica u Njemačkoj?

TOMAŠIĆ: Notari u Njemačkoj mogu da rade do 70. godine starosti. To je određeno zakonom o notarijatu i mislim da nije usklađeno sa svim propisima o javnoj službi. U Njemačkoj je pristup notarskoj profesiji veoma težak, to je jedna od najuglednijih pravnih profesija i prima jako malo izvrsnih kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana